Innováció

2021.09.28. 16:45

Palkovics: kiemelkedő lehetőséget jelent a drónok felhasználása a gazdaságban

A drónok védelmi célú használata mellett egyre inkább megjelennek az olyan jelentős gazdasági potenciált magukban hordozó felhasználási területek is, mint az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a szállítmányozás – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, a III. Drónkonferencia és Expo megnyitóján.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanév megnyitóján Csongrádon 2021. augusztus 30-án.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A miniszter videóüzenében kifejtette: a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen Magyarország az élvonalba kerüljön. Ezek között említette az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia mellett a dróniparágat is.

A fejlesztések és a gazdasági verseny új területét jelenti a drónipar, ahol nyitott a versenypálya és nem szabad lemaradni

– fogalmazott Palkovics László.

A miniszter elmondta azt is, hogy

a tervek szerint az év végéig elkészül a nemzeti drónstratégia első változata, várják a munkacsoportok javaslatait.

A HungaroControl Zrt., a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció által szervezett konferencia és expo célja a drónok hazai felhasználásában rejlő lehetőségek és igények feltérképezése, a drónszabályozás jelenlegi helyzetének megvitatása és a hazai szakmai kezdeményezések bemutatása.

Az innovációs és technológiai miniszter jelezte: talán nincs még egy olyan iparág, ami ilyen intenzív módon fejlődne. A közeljövőben várható gazdasági jelentőségéről szólva elmondta, hogy az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek, amelyek gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. Egy kutatás alapján ismertette azt is, hogy a magyarországi piac értéke 2025-re meghaladhatja a 70 milliárd forintot.

Palkovics László kitért arra:

ahhoz, hogy Magyarország az élvonalba kerüljön, meg kell teremteni a támogató környezetet a szolgáltatás és a technológia területén, létre kell hozni a megfelelő jogi kereteket.

Mint fogalmazott, erős drónökoszisztémára van szükség, enélkül nem lehetséges az ipari felhasználás elterjedése. A teljes ökoszisztémát tágabban kell érteni, az iparág része az oktatás-képzés, a tanúsítás, a kutatás-fejlesztés, illetve ide értendő minden, ami a drónokra telepíthető eszközökhöz kapcsolódik.

Az ökoszisztéma fejlesztése érdekében szinergiát kell biztosítani a csatlakozó területekkel, innovációs folyamatokkal, például az autonóm közúti közlekedéssel – fejtette ki.

A miniszter felidézte azt is, hogy

májusban létrehozták a Magyarországi Drón Koalíciót a Digitális Jólét Program és Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője köszöntőjében elmondta: a koalíció 66 tagszervezettel alakult meg, de már több mint 100 tagja van. Célja egyebek mellett a magyarországi fejlesztések támogatása, szakmai és együttműködési fórum biztosítása a drónokat fejlesztők, valamint a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők között.

Hangsúlyozta, hogy

a drón jó eszköz a magyar társadalom, illetve a kis- és középvállalkozások digitalizációjának fejlesztéséhez.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a drónok gyökeres változást hoznak, segítségükkel új, fenntarthatóbb alapokra helyeződnek iparágak, például a fuvarozás, a mezőgazdaság vagy az építőipar. A drónhasználat egyre nagyobb helyet követel majd a légtérben, ami számottevő hatással lesz a hagyományos légiközlekedésre is – mutatott rá.

Borítóképünkön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában