MNB

2021.09.29. 11:00

A hitelmoratóriumot választóknak már csak kevesebb, mint a fele él a lehetőséggel

Binder István elmondta, sokan az első három hónap után szembesültek azzal, hogy ez nem egy tartozáselengedés, hanem egy fizetési haladék.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Fordulópontnak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerda reggel az M1 aktuális csatornán, hogy a hitelmoratóriumra jogosult embereknek már csak kevesebb, mint a fele él a lehetőséggel.

Binder István elmondta, sokan az első három hónap után szembesültek azzal, hogy ez nem egy tartozáselengedés, hanem egy fizetési haladék, ezért a bank kamatot számít fel a kölcsönre.

Hozzátette, a vállalkozások közül pedig mintegy 20 ezren döntöttek úgy, hogy kilépnek a moratóriumból.

Binder István összegezte: még 1 millió 150 ezer család és 25-30 ezer vállalkozás él a moratóriummal.

Kifejtette, a lakáshitelek – amelyek általában a legnagyobb összegű tartozások – területén az adósoknak már csak 41 százaléka van benne a moratóriumban. Azt viszont elgondolkodtatónak nevezte, hogy a személyi kölcsönökkel rendelkezők kétharmada még mindig él a lehetőséggel. Utóbbiak esetében ugyan kisebb összegekről és rövidebb futamidőről van szó, de a kamat magasabb, mint a más típusú hiteleknél – tette hozzá.

Kérdésre elmondta: jelenleg a lakossági oldalon 2800-2900 milliárd, míg a vállalati oldalon 1900 milliárd forint van a moratóriumban, de az MNB abban bízik, hogy ez hamarosan jelentősen csökken.

Binder István hangsúlyozta, akinek van a jövedelme, visszatért a munkaerőpiacra, mindenképpen folytassa a törlesztést, hiszen ha ezt nem teszi, akkor fölösleges többletterhet vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában