Növénytermesztés

2021.04.22. 20:47

Jelentős a fagykár a Tolna megyei gyümölcsösökben

Jelentős károkat okozott a Tolna megyei gyümölcsösökben az április eleji fagy, a termelők 70-80 százalékra becsülik a kár mértékét – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatósága csütörtökön.

A március második felében, de leginkább húsvét hétfőn, majd az azt követő csütörtökön beállt -2, -6 Celsius fokos fagy a legérzékenyebb stádiumban érte a gyümölcsösöket – írták.

Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke az MTI-nek elmondta, pontos adatok a kárbejelentések után lesznek, a termelők közlése szerint a mintegy 600 hektárnyi kajszibarack-ültetvényen 80 százalékos a fagykár. A cseresznyésekben szintén 70-80 százalékos a kár, a várható termést pedig a termelők szerint nem éri meg betakarítani – tette hozzá.

A Tolna megyei agrárkamara arról is beszámolt, hogy a napraforgó idén tervezett, csaknem 36 ezer hektár vetésterületéből 27-30 ezer hektár van vetve, a vetés előreláthatóan a hónap végére befejeződik. A kukorica 74 ezer hektárra tervezett vetésterületéből 19-20 ezer hektárt vetettek el. A hideg időjárás miatt mindkét növény esetében elhúzódó kelésre lehet számítani.

A repce már virágzik, de az állományok eltérően fejlődtek, ezért közepes termés várható. Az őszi vetésű kalászosok nagy részével a gazdálkodók elégedettek, közepesre becsülik a hozamot. Az áprilisban lehullott csapadék hatására a búzákon megjelenhet a lisztharmat és a sárga rozsda, ami ellen védekezésre lesz szükség – hívták fel a figyelmet.

Azt írták, hogy a csapadék az elmúlt télen majdnem 50 milliméterrel maradt el az átlagostól. Márciusban is kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, ami miatt kritikusan szárazzá vált a talajok felső rétege. Ez megnehezítette a talaj-előkészítést és a vetést. A magágy-előkészítéshez, a növények csírázásához, keléséhez szükség volt az áprilisban érkezett, 30 milliméternyi csapadékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában