mentorprogram

2021.04.14. 10:43

A külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti

A külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti, a külhoni magyar vállalkozások kormányzati támogatása az adófizetőknek is megtérül – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az erdélyi mentorprogram első online képzésének megnyitóján szerdán.

Rámutatott arra, hogy a külhoni gazdaságfejlesztési program része a mentorhálózat kiépítése, amellyel a helyi magyar társadalmat, gazdaságot fejlesztik.

A Vajdaság után Erdélyben is megkezdődött mentorprogram lényege, hogy a több éve, évtizede jól működő vállalkozások támogassák az induló vállalkozókat,

rövidüljön a vállalkozói tanulási folyamat, kapcsolati hálót hozzanak létre a vállalkozók, a különböző régiók között – ismertette.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a nemzetpolitikában 2014-2015 óta a hagyományos támogatási rendszer mellett – amely alapvetően a kultúrát, az oktatást, a szociális és egészségügyi szférát érinti – egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülőföldön való boldogulás segítése egyrészt a szakképzésen, másrészt a gazdasági támogatási rendszeren keresztül. Ez utóbbi jelentheti a vállalkozások számára a fejlesztési lehetőséget, a tőkebevonást, illetve a vállalkozások programokkal történő megerősítését is – mondta.

A külhoni gazdaságfejlesztési programok minden régióban elindultak, így a Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban.

A programokat alapvetően a Külgazdasági és Külügyminisztérium bonyolítja a társszervezetekkel – mondta az államtitkár. Hozzátette: már tízezres nagyságrendben vannak olyan vállalkozások a Kárpát-medencében, amelyek az elmúlt években jelentős támogatásokat kaptak a magyar kormánytól annak érdekében, hogy megerősítsék vállalkozásukat, magyar embereket foglalkoztassanak, magyar családoknak tudjanak jövő nyújtani a Kárpát-medencében.

A nemzetpolitikai államtitkárság szerdán indult és június végén záruló erdélyi mentorprogramjában több mint 30 erdélyi nagyvállalkozó mentorrá való képzése valósul meg, akik mintegy 70 erdélyi kis-és középvállalkozónak nyújtanak majd segítséget vállalkozásuk sikeres működtetéséhez.

A külhoni vállalkozói mentorprogramot – amely a nemzetpolitikai államtitkárság, a Pro Economica Alapítvány és a Design Terminál együttműködésével valósul meg – elsőként a Vajdaságban indították el 2019-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában