Ország-világ

2021.01.21. 23:00

Egyre kevesebben fizetnek készpénzzel

A tavalyi év a fizetési szokásokat is megváltoztatta.

Forrás: Shutterstock

Fotó: antoniodiaz

Sokan a korábbiaknál jóval több időt töltöttek otthon – ebből kifolyólag az online vásárlások aránya is megnőtt. Azoknak pedig, akik az üzletekben vásároltak, rengeteg helyen hívták fel a figyelmét, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében inkább kártyával vagy mobiltelefonnal fizessenek a készpénz helyett – írja a Magyar Nemzet.

Egy, az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatás alapján a felnőtt lakosság nagyjából nyolcvan százaléka rendelkezik bankkártyával, és az említettek 57 százaléka, ahol csak lehet a kártyás, vagy a mobiltelefonos fizetést választja.

A készpénzes vásárlásokat a felnőtt lakosság mindössze 16 százaléka részesíti előnyben a bankkártyás vagy mobilos fizetéssel szemben, míg a megkérdezettek 27 százaléka egyaránt használja a készpénzes és az elektronikus fizetési lehetőségeket.

A hitelintézet adatai szerint az elektronikus fizetési forgalom 2020 utolsó hónapjában csaknem tíz százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Miközben a korlátozások miatt ritkábban vásároltak az emberek, a vásárlások értéke nőtt.

A bankkártya-tulajdonosok 56 százalékával ugyanakkor előfordult már, hogy meghiúsult a vásárlása, mert kártyával nem tudott fizetni, elég készpénz viszont nem volt nála. Idén január 1-től azonban már minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére – hangsúlyozta közleményében az OTP Csoport.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában