pozitív kilátások

2020.08.14. 22:42

Standard & Poor's: a magyar gazdaság a térséget megelőzve térhet vissza a járvány előtti szintre

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítő részlege (S&P Global Ratings) a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) – ha a gazdaságot nem érik a Covid-19-járványhoz hasonló további sokkok – 2022 elejére, a legtöbb térségbeli országot megelőzve újból eléri a járvány előtti szintjét.

Az S&P előrejelzése szerint a magyar GDP-érték 2020 egészében 5 százalékot meghaladó mértékben csökken, a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány meghaladja a 6 százalékot.

A Standard & Poor's alapeseti prognózisa ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaságban már jövőre kilábalás kezdődik.

A Fitch Ratings várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 5,9 százalékkal csökken, jövőre 5,4 százalékkal növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában