bizottsági döntéstől függ

2020.06.20. 15:10

Uniós irányelv korlátozza a postai dolgozók bérrendezését állami támogatással

Van mozgástér a postai dolgozók bérrendezésére állami támogatás bevonásával, ám annak mértéke felső korláthoz kötött, amelyet az Európai Unió vonatkozó irányelve szigorúan szabályoz – derül ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének válaszleveléből, amelyet két hazai szakszervezeti konföderációnak küldött kérdéseikre válaszul.

A Magyar Nemzet közölte, hogy a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok május végén írt levelet az Európai Bizottság elnökének, amelyben jelezték: a Magyar Postánál súlyos problémát okoz a postai szolgáltatások teljes piaci liberalizációjáról szóló uniós irányelv. A szabályozás miatt az állam nem adhat támogatást egyebek mellett a bérek emelésére, ugyanakkor a posta önerőből nem tudja fedezni a legszükségesebb keresetfelzárkóztatást sem. A postánál a dolgozók elvándorlása évek óta komoly problémát okoz már a közszolgáltatás színvonalának fenntartásában is.

Jelenleg legfeljebb tizenötmillió euró, azaz hozzávetőleg ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat az állam támogatást a postának abban az esetben, ha e nélkül az egyetemes szolgáltatás fenntartása veszélybe kerülne – erősítette meg a bizottsági elnök a szakszervezeteknek küldött válaszlevelében. Az Európai Bizottság négyévente felülvizsgálja a postai szolgáltatásokra vonatkozó irányelvet, amelyhez figyelembe veszi a szociális partnerek visszajelzéseit is.

A lap felidézte, hogy Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke korábban megkeresésükre elmondta: az ötmilliárd forintos felső plafon nem biztos, hogy fedezi azokat a béremeléseket, amelyek elégségesek a munkaerőhiány orvoslására a postánál, véleménye szerint ennél nagyobb összeggel kellene a kormánynak támogatnia a postát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában