FINANSZÍROZÁS

2020.05.30. 07:50

Az élre törhet a babaváró hitel

Márciusban is több mint 64 milliárd forintnyi új szerződés született a babaváró konstrukciónál, amely – ha a kereslet stabil marad – hamar a legfontosabb fogyasztásihitel-termékké válhat.

Budapest, 2019. október 27. Egy fiatal anya germekeivel sétál egy babaváró támogatást hirdetõ plakát mellett a Városligetben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Történetének első kilenc hónapjában

csaknem 20 százalékos részesedést hasított ki magának a fogyasztásihitel-portfólióból a babaváró konstrukció

Ha a kereslet változatlanul erős marad, az állomány szerinti rangsorban a szabad felhasználású jelzáloghiteleket és a személyi kölcsönöket is megközelítheti vagy akár le is körözheti.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a fogyasztási hitelek között nyilvántartott babaváró kölcsön állománya

március végén már meghaladta a 631 milliárd forintot,

eszerint egy csapásra a harmadik legfontosabb termékké vált a kategóriájában.

Az új szerződések havi alakulását látva is nagyon erős és viszonylag egyenletes a kereslet a konstrukció iránt.

Az MNB nyilvántartása szerint nagyobb megugrás csak közvetlenül a bevezetést követően, tavaly augusztusban és szep­temberben volt, november óta pedig jellemzően 50 és 65 milliárd forint közötti értékben kötöttek új szerződéseket az arra jogosultak. Ha ez a trend nem változik, igen gyors ütemű növekedésre kell számítani a babaváró állományában és a lakossági hitelportfólióban képviselt súlyában.

A hitelintézetek tapasztalatai szerint a járványhelyzet ellenére sincs gond a kereslettel. Az Erste Bank például arról tájékoztatott a közleményében, hogy a babaváró hitelek iránt az elmúlt hetekben is nagy volt az érdeklődés. A pénzintézet a kölcsön tavalyi indulása óta 11 500 házaspár igényét fogadta be, ebből több mint 3500-at az idei első négy hónapban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában