Kártyaolvasó terminálok

2019.09.24. 12:39

Varga Mihály: folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program

Ettől a kezdeményezéstől a szülők adminisztrációs terheinek csökkenését, a fizetési folyamatok gyorsulását és a gyerekek pénzügyi tudatosságának erősödését várják

Folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program, amelyet a szaktárca immár 500 iskolára, gimnáziumra és szakgimnáziumra terjeszt ki – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter a programhoz újonnan csatlakozó Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban ismertette, hogy a programtól a szülők adminisztrációs terheinek csökkenését, a fizetési folyamatok gyorsulását és a gyerekek pénzügyi tudatosságának erősödését várják.

Kártyaolvasó terminálok telepítésével, illetve az online felületek kialakításával lehetővé teszik azt, hogy az étkezés befizetése vagy a tankönyvrendelés könnyebb legyen.

A tavaly szeptemberben indult program első szakaszába 14 budapesti és vidéki iskola kapcsolódott be. Az OTP Bank tájékoztatása szerint a POS-terminálok telepítését követően mindenhol emelkedett a bankkártyát használók száma: májusig a használatba helyezett terminálokon több mint 14,7 millió forint értékű forgalmat és nagyságrendileg 13 ezer tranzakciót bonyolítottak – tette hozzá.

Varga Mihály elmondta, hogy a diákok bankkártya-használati szokásait vizsgáló felmérésből kiderült, hogy míg a program kezdete előtt a tanulók 19 százaléka használt ilyen típusú fizetési eszközt, ez a szám mára 34 százalékra nőtt.

Kiemelte, hogy egyre több olyan ország van, ahol annyira elterjedtek a készpénzkímélő technikák, hogy jogszabályi úton kell kötelezni arra az üzleteket, hogy elfogadják a készpénzt.

Magyarországon azonban egyelőre nem ez a helyzet, minden kezdeményezés ellenére töretlen a készpénz használata. A bérek növekedésével párhuzamosan nő a lakosságnál lévő készpénzállomány, amely már meghaladja a 6100 milliárd forintot

- mondta, és megerősítette, a szaktárca az elektronikus fizetési lehetőségének elterjesztésén dolgozikoz. A készpénzkímélő megoldások nem csak egyszerűsítik és gyorsítják a vásárlást, de biztonságosabbá is teszik azt, könnyítik a bevételek és kiadások nyomon követését – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a készpénzkímélő eszközöket csak azok tudják jól használni, akik tudatosan intézik pénzügyeiket.

A felelős gazdálkodás a pénzzel életen át tartó tanulás, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni, ehhez kapcsolódóan indult el a Készpénzkímélő iskolák program is – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában