kihívások

2019.09.14. 20:00

A kelet-közép-európai régió növekedése az Európai Unió átlaga felett alakul

Ezért fontos szerepet játszik a kontinens gazdaságának erősítésében – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ülésén Helsinkiben.

A Pénzügyminisztérium szombati közleménye szerint az informális Ecofin-ülés egyik kiemelt témája volt az is, hogy a pénzügyminiszterek milyen szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni fellépésben.

Varga Mihály a tanácskozáson kifejtette, hogy az adó- és pénzügypolitika, illetve költségvetés-tervezési eszközök is tudják támogatni a klímabarát intézkedéseket. Ezek azonban nem háríthatnak aránytalan terhet sem az európai, sem egy-egy nemzeti iparágra, régiókra és a polgárokra, illetve nem okozhatnak érzékelhető versenyhátrányt más gazdaságokkal szemben.

A finn elnökség az úgynevezett „hibrid fenyegetések” kérdéskörét kiemelt témaként kezeli, ezért a pénzügyminiszterek megvitatták a Bruegel brüsszeli kutatóintézet háttéranyagát, amely a kihívásokat és ezzel összefüggésben a pénzügyi infrastruktúra ellenálló-képességét mérte fel.

A „hibrid fenyegetés” a kibertámadásoknál jóval szélesebb kört ölel fel, lehet bármi, a félretájékoztatástól a konkrét fizikai infrastruktúrát veszélyeztető akciókig. Varga Mihály kifejtette: a dokumentumokban foglaltakkal egyetért, az együttműködés és információcsere fokozása az incidensekre való előzetes felkészülés és az esetleges súlyos események gyors elhárítása és kezelése érdekében elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában