Szakképzés 4.0

2019.04.15. 14:03

Agrár Szakma Sztár fesztivált rendeznek a Hungexpón

Az idei az első alkalom, amikor a látogatók lsaját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll.

Idén első alkalommal rendezik meg az Agrár Szakma Sztár Fesztivált április 15-16-án a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvényen a szakmai versenyek döntőjével párhuzamosan bemutatkoznak az agrárszakmák – mondta a főszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a verseny megnyitóján hétfőn Budapesten.

Győrffy Balázs kiemelte:

a látogatók láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll, nem egy letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség.

Győrffy Balázs hozzátette: a 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van – sorolta. A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon – mondta az elnök.

Elmondta, hogy

a NAK és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavalyi megállapodása értelmében a két szervezet fesztiváljaik megrendezésében együttműködik. Közös cél az ágazatok versenyképességének fenntartása, a szakképzés színvonalának emelése.

Fontosnak nevezte, hogy a szakmai versenyt és fesztivált nem csak a kormányzat támogatta, hanem 53 cég és egyéni vállalkozó is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerint a verseny üzenete, hogy az agráriumban is lehet szerethető hivatásra találni.

Az ágazatban nemzedékváltásra van szükség, aranytartalék az ifjúság, a fesztivál ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát. Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak.

Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára rámutatott: a szakmai tanulmányi versenyek népszerűsítik a szakképzést, a szakmákat, így pályaorientációs események is egyben. Minőségi munkával vissza kell állítani a szakmák elismertségét – hangsúlyozta.

A digitális kompetenciák igénye egyre nagyobb az agráriumban, a gazdaság, a technológia, a munkaerőpiac gyors változása újabb és újabb kihívást jelent. A szakképzés 4.0 stratégia ezekre a kihívásokra akar választ adni, a cél, hogy minél több vállalkozás lépjen be a duális képzés erősítésére az agráriumban is

- tette hozzá. Fontosnak nevezte a piaci igényeknek megfelelő képzést, hozzátéve, hogy a siker csak a tartalom megújításával és a gyakorlati oktatás még erősebb elmélyítésével lehetséges. A kormány ezt nem csak a felsőoktatásban, hanem a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné – közölte.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott: mindenféle képzést keresletorientálttá kell tenni, hogy az a valódi gazdaság igényeinek feleljen meg.

Ez igaz a szakképzésre, a felnőttképzésre, ahogy a felsőoktatásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában