kiszámíthatóság

2019.03.06. 20:25

Sikeres a fix kamatozású hitelek felé terelő jegybanki program

Abszolút sikeres a jegybank által mintegy másfél éve bevezetett, a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé terelő program, januárban az új kibocsátások mintegy 95 százaléka már fix kamatozású hitel volt – mondta Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

Az igazgató az M1 csatorna Ma este című műsorában arról is beszélt, a minősített fogyasztóbarát lakáshitel nemcsak azért fontos, mert fix irányba tereli a lakossági hitelfelvételt, hanem azért is, mert összehasonlíthatóvá teszi a termékeket, így a bankok kénytelenek versenyezni.

Banai Ádám elmondta: mind a személyi hitelek, mind a lakáskölcsönök dinamikusan nőnek. A nem teljesítés terén is nagyon pozitív tendenciák vannak, jelentősen – az öt évvel ezelőtti mintegy 20 százalékról körülbelül 7 százalékra – csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a háztartásoknál.

A jegybanknál a továbbiakban is ezt várják, hiszen az új hitelezési szabályok – az adósságfék – is abba az irányba terelik az ügyfeleket, hogy csak olyan mértékben adósodjanak el, amit képesek is lesznek törleszteni – mondta az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában