Előnyös szerződés

2019.03.28. 20:44

Feloldották a paksi titkosítást

Közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést a Paks II Zrt. honlapján.

Paks, 2014. február 24. A Paks II. beruházás helyszíne, háttérben az atomerõmû 2014. február 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, erős jogi garanciák mellett kötött Magyarország számára kedvező megállapodást az orosz fővállalkozóval, az Atomsztrojekszporttal – írja a Magyar Nemzet a Paks II Zrt. honlapján közzétett szerződést ismertetve.

A lap cikke emlékeztet: a szerződéses keretrendszert az Európai Bizottság majd három éven át vizsgálta és jóváhagyta azt.

Mint írják, a megvalósítási megállapodások a projekt teljes élettartamát lefedik: a tervezéstől az üzembe helyezésen át egészen a blokkok leszerelésig. A magyar kormány rögzített áron a projekt teljes körű megvalósítását várja el, vagyis beleértve a VVER–1200-as típusú reaktorok üzembe helyezését, minden szükséges rendszerkiegészítést, illetve a nukleáris üzemanyag leszállítását az első töltethez és az első újratöltéshez. A két új blokkot tehát kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a megrendelő.

A cikk hangsúlyozza, hogy a szerződés megteremti a fővállalkozó feletti kontrollt is, hiszen

kizárólag a magyar megrendelő folyamatos ellenőrzése alatt valósulhat meg az eszközöknek nemcsak a beépítése, hanem a gyártása is.

A felelősség pedig – a szerződés teljesítéséért és az alvállalkozók munkájáért is – kizárólagosan a fővállalkozót terheli.

Az szerződés ismertetése szerint azt angol nyelvű dokumentumban az a kitétel is szerepel, hogy a projektnek a befejezésekor valamennyi nukleáris biztosítéki és nukleáris biztonsági követelménynek meg kell felelnie, és bárminemű hiányosság esetén a fővállalkozó saját költségére és kockázatára köteles a javítást, cserét elvégezni.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy milyen módon zajlik az engedélyek beszerzése, a nagy berendezések beszállítása a telephelyre, illetve a veszélyes anyagok elszállítása – folytatódik a cikk. Mint kiemelik: az építkezésről szóló rész rendelkezik például arról, hogy az építési naplót angol és magyar nyelven is vezetni kell. Azt is írásba foglalták, hogy

az építkezés releváns, jóváhagyott tervek birtokában kezdődhet az egészségügyi, biztonsági és környezeti előírások betartása mellett.

A dokumentumban rögzítették emellett a fizetési ütemezést, és azt, hogy az adó és a vámok a fővállalkozót terhelik, valamint a beruházás teljes időszakára biztosítania kell a szükséges bankgaranciákat is. Az EPC-szerződés alapján a két blokk befejezési határideje 2024. december 31., illetve 2025. december 31, mely dátumok a projekt felfüggesztésével járó, 22 hónapos brüsszeli vizsgálat előtti, 2014-es állapotot tükrözik.

A részletes műszaki ajánlat nem nyilvános, ám a felek azt már korábban világossá tették, hogy Fukusima-álló erőmű épül: a kritériumrendszer 11 ezer tételt tartalmaz,

a létesítménynek így rendkívül extrém hatásokat, például egy repülőgép becsapódását is ki kell bírnia.

A munkavégzési időszakokra és a befejezési határidőkre vonatkozó rész és a szerződéses ár és a fizetési feltételek nem olvashatóak. Nem ismerhető meg a kötbér és a felelősség általános korlátozása sem, mivel a jogerős bírósági végzés szerint üzleti érdekeket sérthet, ha nyilvánosságra kerül – tájékoztat a Magyar Nemzet cikke.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

Borítókép: A Paks II. beruházás helyszíne, háttérben az atomerőmű 2014. február 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában