Növekedés

2018.06.26. 14:54

Varga: kiemelt feladat a versenyképesség erősítése

A különösen két megyét érintő munkanélküliség visszaszorítására és a magyarországi idegennyelv-tanulás hatékonyságának javítására is hangsúlyt fektetnek.

Budapest, 2018. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mielõtt átadja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetésérõl szóló törvényjavaslatot az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy hatékonyan segítse a magyar vállalkozások versenyképességének erősítését – mondta a pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

Varga Mihály elmondta, hogy a testület a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a versenyképesség erősítésére vonatkozó javaslatait vitatta meg, és foglalkoztak a magyarországi idegennyelv-tanulás hatékonyságának javításával is. A tanács az elkövetkezőkben még két javaslatot tárgyal meg, és mindezek alapján állítja össze július 10-e után saját javaslatcsomagját, amelyet a kormánynak nyújt be.

Varga Mihály bejelentette azt is: idén augusztus végén a munkanélküliséggel leginkább sújtott megyékben (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

programot indítanak, hogy elősegítsék az inaktívaknak és a közfoglalkoztatásban lévőknek a munkaerőpiacra való újbóli belépését.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére készítették el a kamara szakértői, mintegy 1600 vállalkozást kérdeztek meg, és a programba beépítették a területi kamarák észrevételeit is.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen az átgondolt és fegyelmezett gazdaságpolitika, a gazdasági alrendszerek megfelelő működése, a hatékony állam kiépítése, a költségvetési fegyelem fenntartása, a csökkenő adóék, a termelékenység javulása, a szakképzett munkaerő, valamint a folyamatos alkalmazkodás a változó világgazdasághoz.

Arra a megjegyzésre, hogy a friss inflációs jelentésben a kormányzati előrejelzésben szereplőnél alacsonyabb GDP-növekedést vár a jegybank, Varga Mihály elmondta: alapos tervezést hajtottak végre a tárcánál. Hozzátette, az elmúlt években az elemzők prognózisai mindig szerényebbek voltak, mint a kormányé, de végül a kabinet várakozásai beigazolódtak.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter. Forrás: MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában