Bulvár-celeb

2021.05.04. 19:00

Újabb mutáns ütötte fel a fejét: megszólalt a víruskutató, van-e ok az aggodalomra

Indiában újabb mutációkat fedeztek fel, ám egyelőre úgy tűnik, nincs ok az aggodalomra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tudósok jelenleg azt vizsgálják Indiában, hogy mi vezetett az esetek jelenlegi megugrásához az országban, és azt, hogy az országban elsőként észlelt, B.1.617 nevű variáns okolható-e a magas esetszámért.

Az indiai kormány által létrehozott tudományos tanácsadói fórum a kutatás során további mutációkat fedezett fel.

A kutatók a koronavírus egyes mintáiban található kisebb mutációkról, tájékoztatták a hatóságokat, amelyek esetlegesen kikerülhetik az immunválaszt, épp ezért további vizsgálatokat igényelnek.

A szakemberek azt is megjegyezték, hogy bár jelezték a mutációkat, jelenleg nincs okuk feltételezni, hogy azok jelenleg is terjednek vagy veszélyesebbek lehetnek

– írta meg a liner.hu alapján a Bors.

Az egészségügyi világszervezet április 27-én azt közölte, hogy a genomszekvenáláson alapuló korai modellezése azt sugallta, hogy a B.1.617-es újabb indiai variáns nagyobb terjedési ütemű, mint más, Indiában keringő változatok. Az indiai SARS-CoV-2 Genetikai Konzorcium vagy az INSACOG néven ismert tanácsadói fórum szorosan nyomon követi az újonnan felfedezett mutációkat.

Dr. Rusvai Miklós víruskutató szerint annak, hogy a vírus további változatokat hozzon létre, minden esélye megvan, ám egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bármelyik mutáns nagy százalékban ki tudná játszani a jelenlegi vakcinák okozta immunitást.

Mutációk folyamatosan képződnek, de olyanról egyelőre nem lehet tudni, ami nagy arányban áttörné a védőoltás által képzett védelmi vonalat.

Bizonyos esetekben az elsőként észlelt indiai kettős mutáns is képes kijátszani a védelmet, ám csak kis százalékban – magyarázta a virológus, aki kifejtette, hogy éppen ezért ígérnek kissé alacsonyabb hatékonyságot egy-egy vakcinánál más-más koronavírus variánsok esetében.

Dr. Rusvai a BorsOnline-nak azt is elárulta, jelenleg nincs újabb mutáns a szakemberek látókörében.

A terjedőképesség vonatkozásában továbbra is a legveszélyesebb mutációnak a brit, a dél-afrikai, a brazil és az indiai számítanak

– zárta a szakember, aki úgy véli, idén ősszel és jövő tavasszal már más összetételűek lesznek a koronavírus elleni vakcinák, s így a legrettegettebb mutánsok ellen is megfelelő védelmet lehet majd szerezni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában