2025.05.11. 13:03
Egészségünk érdekében ezeket az adalékanyagokat jobb kerülni
Az ultrafeldolgozott ételek azok a termékek, amiket sokszor csak lekapunk a polcról: előre csomagolt ételek, szószok, nassolnivalók. A gond nemcsak az, hogy ezeknek kevés a tápértékük, és sok a felesleges kalóriatartalmuk, hanem az is, hogy tele vannak különféle adalékanyagokkal, amelyek hosszú távon negatívan befolyásolják az egészségünket.

Az élelmiszerek csomagolásán minden információ megtalálható, csak sokszor nem tudjuk, mit keresünk
Forrás: Shutterstock
Fotó: voronaman
Az élelmiszerek csomagolásán – jó esetben – minden információ megtalálható, csak sokszor nem tudjuk, mit keresünk. Ha gyakori gyomorpanaszokkal vagy emésztési problémákkal küzdesz, nem biztos, hogy az utolsó éttermi vacsora a hibás – lehet, hogy nap mint nap eszed azt az adalékanyagot, ami a panaszaidat okozza – hívja fel a figyelmet cikkében a Mindmegette.

Forrás: Shutterstock Fotó: Prostock-studio
Ezek az adalékanyagok rombolják egészségünk
Az ételekben található adalékanyagok számos problémákat okoznak, többek közt gyulladásokat, emésztési zavarokat, anyagcsere-problémákat okozhatnak. Ha igazán figyelni akarsz magadra, ezt a három adalékanyagot mindenképp kerüld!
- Mesterséges édesítőszerek
A kalóriamentes boldogság illúzióját adják, főleg, ha fogyni szeretnél. Csakhogy ezek az édesítő adalékanyagok (aszpartám, szukralóz, szacharin vagy aceszulfám-K) negatívan befolyásolhatják a bélflórát, csökkenthetik a jótékony baktériumok számát, és hosszabb távon akár inzulinrezisztenciához is vezethetnek.
- Emulgálószerek
Az ételek állagjavítói – azaz emulgálószerek – olyan adalékanyagok, amelyek segítenek összekeverni az olajat és a vizet, hogy ne váljanak szét például a szószokban vagy krémekben. Ilyen például a guargumi vagy a karragén, amit gyakran láthatsz E-számmal jelölve. A gond az, hogy ezek gyulladást okozhatnak a belekben, és hosszú távon anyagcsere-zavarokat is kiválthatnak. - Kukoricaszirup
Ez a kukoricakeményítőből készült szirup tele van glükózzal és fruktózzal – és a szakértők szerint ez az egyik fő felelős a globális elhízásért. A fruktóz a májban bomlik le, ahol zsírrá alakulhat, és ez nem csak deréktájon hagy nyomot: megnöveli a diabétesz, a májbetegségek és gyulladások kockázatát.
Mit tegyél? Figyeld a címkéket! Ha a „HFCS” vagy „fruktóz-glükóz szirup” kifejezést látod, inkább válassz másik terméket.
Hogyan kerülheted el a veszélyes adalékanyagokat? Erre a válasz IDE kattintva olvasható.
Bulvár-celeb
- Ez a képlet segít felismerni a toxikus párkapcsolat jeleit
- Új, veszélyes nyári trend tarol az interneten: napégés mint művészet? (videó)
- Varga Csaba pótlólagos oxigén nélkül akarja megmászni a K2-t
- Szabó Zsófinak könnybe lábadt a szeme, amikor meghallotta a család történetét (videó)
- Részvételi rekordot döntött a 3. MOL Campus Öbölúszás