Bulvár-celeb

2023.02.14. 19:18

Ezt tanácsolja a katasztrófavédelem földrengés esetén

Kiderül, hol lehet a legnagyobb eséllyel túlélni.

Forrás: AFP

Fotó: NurPhoto

A pokoli törökországi földrengés után az elmúlt napokban Grúziában, Bulgáriában, Romániában és Horvátországban is rengett a föld. Nem csoda, hogy sokakban felmerül a kérdés: hazánkat is elérheti a földrengés?

Hétfő délután 5,2-es erősségű földrengést tapasztaltak Romániában, amit még Magyarország déli részein is érezni lehetett. A földmozgás epicentruma Nagyszebentől 102 kilométerre volt, és 15 kilométeres mélységben következett be – írja a Bors.

Hazánkban nagyon ritka az erős földrengés

Az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a hétfői esetnek nincs köze a törökországi földrengésekhez, mivel utóbbiak egy másik tektonikus lemezről indultak ki.

Magyarország aktív földmozgási folyamatait az Adriai-tüske irányítja, ami az Adriai-tenger alatt húzódó Afrikai-lemez egyik merev blokkja. Ezek alapján tehát Magyarország tágabb környezetének, Európa déli részének a földmozgásait az Afrikai- és az Európai-lemez ütközése határozza meg – írja a foldrenges.hu.

A szakportál hozzáteszi, hogy Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálunk, amiknek nagy része nem is érezhető. Erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6 magnitúdójú földrengés csupán 40-50 éves visszatérési idővel pattan ki hazánkban – írja a portál.

 

Ezek alapján nincs mitől félnünk, ugyanis hazánkra nem jellemzők a nagyobb földmozgások,

 

az a rengés, ami Törökországot érintette pedig kishazánkat nem tudja, hiszen másik tektonikus lemez mozgása okozza. Ha azonban mégis megtörténik a baj, érdemes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán leírtak szerint eljárni. 

Ezeket a tanácsokat érdemes betartani! 

Amíg tart a rengés, ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik, például ledőlő kémény, lehulló vakolat vagy üvegcserép miatt. 

 

Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. Érdemes menedéket keresnünk az asztalok alatt, ajtókeretben vagy a szoba sarkában. Itt a legnagyobb az esély a túlélésre. 

 

Földrengés esetén továbbá, ha csak lehet, ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt. Ha tömegben vagyunk a rengéskor, például bevásárlóközpontban, vigyázzunk, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradjunk védett helyen, amíg tart a rengés. Ha autóval közlekedünk, álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, fáktól, felüljáróktól, és maradjunk az autóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában