Bulvár-celeb

2022.11.01. 19:00

Könnyfakasztó történet: egymillió forinttal segít a titokzatos jótevő Zolikának (videó)

A Debrecenben élő Zolika 15 éves, vesetranszplantált és súlyosan halláskárosult. A kisfiú egy ikerpár egyik tagjaként született. Hat hónaposan, az anyaméhben vették észre, hogy az egyik baba beteg, de mivel a másik magzat egészséges volt, végig kellett vinni a terhességet. A szülők az egészséges gyermekkel Amerikába mentek, a beteg kisbabát pedig a nagymamára hagyták.

Szaniszló Hajnalka

Marikának és Zolikának óriási segítség a váratlan adomány

Forrás: MW

A nagymama, Marika most 68 éves, és lehetetlenül kevés pénzből, egyik napról a másikra küzdve neveli beteg unokáját. A kisfiú jelenleg is a túlélésért harcol, dialízisre jár és új vesére vár. 

– Kilenc hónapos korától öt éves koráig, amíg megkapta az első vesét, otthon ápoltam. Éjjel dializáltam, nappal dolgoztam. Volt, hogy egyszerre három munkahelyen álltam helyt – fogalmazott a nagymama.

Zolika állandó felügyeletre szorul, normál iskolába járni nem tud, Marika pedig erején felül küzd, hogy életben tartsa mindkettejüket. Az egymillió forintos adományból fizetik majd a kisfiú otthoni taníttatását és a mindennapi megélhetésüket is ebből a pénzből biztosítják. 230 ezer forintból élnek: ennyiből tartják fenn a lakást, szerzik be az ételt és a gyógyszereket. Minden másnap dialízisre járnak. A kisfiú húgycsövét ki kellett ültetni, jelenleg sztómazsákkal él és kanül van beépítve a mellkasába a dialízis miatt. Súlyos halláskárosodása okán csak hatéves korában kezdett beszélni, s még most is nehezen kommunikál. 

A nagymama éjszakákon át sír, napokig nem alszik – gyötrődik, hogy mi lesz velük

Zolika idén nyáron már majdnem kapott új vesét, a roham miatt azonban lemaradt a lehetőségről. Most ismét várnak és reménykednek.

– Ha kapnék új vesét, tudnék iskolába járni és találkozhatnék a barátaimmal is. Ezt most nem tehetem meg, mert beteg vagyok

– mondta Zolika.

– Amikor Zolika három hónaposan, betegen feküdt a kórházban, megkérdeztem az orvost, hogy mire számíthatok. Elmondta, hogy eldönthetem, hazaviszem vagy a sorsára hagyom. Azt feleltem, hogy amíg én a két kezemet fel tudom emelni, addig ez a gyerek senkihez sem fog kerülni rajtam kívül. Ha nem veszem magamhoz, az egyéves kort sem élte volna meg – emlékezett vissza Marika.

A kisfiú a szüleivel nem foglalkozik, az apja kijelentette, hogy neki nem kell beteg gyerek.

Az anyukájával is csak nagyon ritkán kommunikál cseten. Legutóbb kért valamit az anyjától, de a nő válasza az volt, hogy nincs pénze. Zolika, ha tehetné, meglátogatná a nagybátyját Svédországban. A férfi Marika másik gyereke, és már megbeszélték, hogy ha a nagymamával valami történik, magához veszi a kisfiút.

A Zolikáról és az adomány átadásáról készült videót itt tudja megtekinteni:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában