Elképesztő kitartás

2022.07.04. 12:08

Műlábbal tért vissza a színpadra a Győri Nemzeti Színház táncosa

Közlekedési balesetben elvesztette a bal lábát, az orvosai sem hittek felépülésében, mégis visszatért a színpadra a magyar táncművész Katona Imre, aki szerint minden a megfelelő hozzáálláson, akaraton és a jó szakembereken múlik.

A teljes hazai művésztársadalom a civilekkel együtt szorít az Operettszínház múlt héten megsérült táncművészéért, Tóth Nikolettért, akire a Jókai utcában épületelemek omlottak. Súlyos koponya- és gerincsérüléseket szenvedett, napokig élet és halál között lebegett. Azóta sokat javult az állapota, de továbbra kérdéses, hogy lábra fog-e állni, színpadra fog-e lépni valaha. A Bors megtalálta Niki egyik sorstársát, aki ismeri is a fiatal lányt.

A tatabányai születésű Katona Imre 2019. őszén egy villamosmegállóban várt a szerelvényre, amikor észrevett egy lerobbant autóst, akihez odament segíteni. Ekkor ütötte el és passzírozta neki az álló gépjárműnek egy érkező autó. A fiatal tehetség olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy amputálnia kellett a bal lábát. Nem is kell hangsúlyozni, hogy ez egy táncosnak milyen traumát okozhat, azonban Imre emberfeletti hozzáállásról és kitartásról tett tanúbizonyságot.

Az a fajta koordinációs képesség, amit gyerekkoromtól megszereztem sokat segített abban, hogy a baleset után egyáltalán lábra tudtam állni
– mondta a Borsnak Imre.

Imre nem adta fel, amputációja után is visszatért a színpadra

– A saját kezembe vettem az irányítást, és szerencsémre egy kiváló gyógytornásszal, Suti Andreával működhettem együtt. Nagyon gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a siránkozás nem visz előre, pedig lett volna okom rá, hiszen pont az ügyesebbik az úgynevezett ugrólábam sérült meg – emlékezett vissza Imre, akinek elszántságát mutatja, hogy a balesete óta már többször is fellépett, például a 64. Év Sportolója Gálán.

Nagyon sok múlik az akaraton. Nem maradtam kerekesszékes,

ahogy azt nekem a kórházban egy orvos jósolta. Azonnal kiküldtem a kórteremből, és megmondtam, hogy csak olyan gyógytornászokkal és orvosokkal vagyok hajlandó együttműködni, akik képesek elvonatkoztatni az általánostól. A lehetetlen szó számomra egy vonatkozásban értelmezhető: ha azt akarják velem elhitetni, hogy valamire nem vagyok képes. A fiatal táncművész azt is elárulta, hogy rendkívül hálás a menyasszonyának, Dániel Mercédesznek, amiért egy neki szervezett jótékonysági gálára begyakorolt és előadott vele egy kortárs duettet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában