új album

2020.01.04. 15:39

Mit üzen a Depresszió zenéje?

Küzdeni olyan dolgokért, eszmékért, amik a lelket is erősítik.

Szakács Árpád

Forrás: MW

Mire lehetnének még jók a hosszú karácsonyi időszak utazásai, mint az év közben időhiány miatt meg nem ismert zenei lemezek meghallgatására? Pontosan így került be Nagyvárad felé a családi autónk CD-lejátszójába a Depresszió zenekar Nehéz szó című legújabb albuma, és bent is maradt a visszaútra is. 2002-ben vettem utoljára Depresszió-lemezt, (akkor is majdnem pontosan így nézett ki a borítója) amit akkoriban rengeteget hallgattam, ám nem sokkal később a zenei ízlésem más területek felé vezetett, meg egy kicsit úgy éreztem, „túl fiatalosak” számomra a zenekar szerzeményei. Most viszont vagy hozzám „öregedtek”, vagy én „fiatalodtam” hozzájuk. A lényeget tekintve mindegy is, a legfontosabb, hogy újra sikerült a találkozás.

A szövegek mondanivalója távirati stílusban: legyél jó, az élet nem háború, amit anno a Moby Dick is megénekelt. Kicsit hosszabban:

mondj nemet a trendnek, a divatnak, legyél ember, akinek értékei vannak, és tiszteli azokat, legyél olyan, aki megbízható, tekintettel van másokra és nem a fogyasztói társadalom által kitermelt ösztönlények falkáját növeli.

Mindezt nem anarchista lázadásként kell megélni, hanem harcolni és küzdeni olyan dolgokért, eszmékért, amik a lelket is erősítik, mert így leszel igazán szabad és erős. Mert a lelkileg erős ember legyőzhetetlen. Ezek a gondolatok zseniális szövegekké álltak össze, ami zenébe csomagolva ténylegesen átélhetővé teszi a mondanivalót fiatalok és kevésbé fiatalok számára is. Zseniális szólók, dallamok váltják egymást, itt-ott némi svéd In Flames zenei hatással, persze csak annyi, mint egy csipetnyi jó fűszer egy csúcsételben. Megérinti és megszólítja azt, akinek a tömegtársadalom salakja és iszapja alatt oxigénhiány miatt még nem állt le az agyműködése.

Ezek után nem csoda, hogy az agyhalottak számának növelésére specializálódott magyarországi zenei rádiók messze elkerülik a számaik sugárzását. Ennek ellenére karanténról nem beszélhetünk, hiszen nem egy daluk sokmilliós letöltésnél tart a videómegosztókon, emiatt a fesztiválokon is garantáltan nagyszámú közönséget vonzanak.

És hogy hol kell elhelyezni a Depressziót? Ténylegesen sehol, a rock/metál vonalán haladó egyedi stílusuk saját zenei védjegyet biztosít számukra.

A Tankcsapdához sem nagyon hasonlítanám, inkább úgy fogalmaznék, aki szereti a Tankcsapdát, mindenképpen próbálkozzon meg ezzel is.

Összegezve, egy bivalyerős, érett album jött létre, amit hosszabb és rövidebb utakra is ajánlok azoknak, akik unják az egyhangúságot, fel akarják dobni a napjukat, esetleg azért mert rossz kedvük van, vagy éppen a jót akarják fokozni.

Közeledik az ezredik koncert

A 2000-ben történt megalakulása óta 9 lemezt, 26 videóklipet, 1 Blu-ray-t, 4 DVD-t, 1 kislemezt, 1 válogatáslemezt, valamint 1 koncertlemezt készített az egyik legnépszerűbb hazai rock/metál zenekarnak számító Dep­resszió. A négyszeres arany és háromszoros platinalemezes négytagú formáció több kiadványával is vezette a hazai lemezeladási listákat. Sikeres, önálló turnék mellett, évek óta a hazai fesztiválok egyik kiemelt produkciójaként lép színpadra a csapat. Pályafutása során több mint 950 koncertet adott a zenekar, és az alábbi világsztárok előtt lépett színpadra: Korn, Marilyn Manson, Slayer, Deep Purple, Deftones, Motörhead, Soulfly, Apocalyptica, Sepultura, Biohazard, Bloodhound Gang, Machine Head, Guano Apes, Ignite, Clawfinger, Anthrax, Fear Factory, Kosheen, Within Temptation, Hatebreed.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában