Meglepő, de igaz

2019.05.02. 11:18

Gryllus Dorka lelkésznek készült

A népszerű színésznőt egy hittantanára inspirálta.

Nagyharsány, 2018. augusztus 2. Gryllus Dorka színésznõ énekel a Like a rolling stone koncerten a 11. Ördögkatlan Fesztivál második napján Nagyharsányban 2018. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Bár híres művészekből álló családjára tekintve azt gondolnánk, Gryllus Dorka mindig is a színpadra vágyott, most kiderült: nem volt ez mindig így. A színművésznő a Borsnak elárulta: fiatal korában lelkésznek készült.

„Sok női pap van” – hívta fel rá a figyelmet Dorka. „Evangélikus vagyok, és a protestánsoknál lehet nő is pap. A Deák téri evangélikus templomba jártunk, ott volt egy csodálatos, végtelenül okos papnő, Takácsné Kovácsházy Delma. Óriási példaképem volt.

Mentem hozzá gyermek bibliakörbe is, és nála készültem fel teológiára, ahová jártam egy félévet, de jött ez a színészet dolog.

Félévben még vizsgáztam, de közben felvételiztem a Színművészeti Főiskolára. Volt még egy pap a Deák téren, a Pintér Károly, aki azt mondta, hogy ezek végül is rokon szakmák. Tréfálkozott, de tény, hogy mindkettő közvetít valamit. Nem véletlenül hívják a színésznőket Thália pap­nőinek” – magyarázta a színésznő, aki jelenleg a Jaj, Istenem! című kétszereplős vígjátékban játszik Kálid Artúr oldalán a Hatszín Teátrumban.

„Isten eljön a pszichológushoz, aki én va­gyok. Van egy rész, amikor beszélek Istenhez, Istenről. Amit ott elmondok, tulajdonképpen hitvallás, amit akár a szószékről is mondhatnék. Egyszer odajött hozzám egy néző, és azt mondta: Istenről beszélni a legnagyobb művészet. A dolgok körbeérnek. Gondoltam, ha van egy kis tehetségem, amit a Jóistentől kaptam, akkor az­zal dolgom van.

Az is lehet, így sokkal több em­berhez tu­dom eljuttatni a hi­temet, mint­ha a szó­szé­ken állnék. Olyan em­berekhez is, akik nem járnak temp­lomba, de újságot olvasnak.

Ta­lán elgondolkodnak azon, milyen a viszonyuk a Jóistennel? Az enyém jó, de persze vannak mindig újabb kérdé­seim, keresem a válaszokat, ha elbizonytalanodom. A kisfiunkat, Somikát és Kornélt (Simon Kornél színész – a szerk.) együtt keresztelték meg. Az nagyon szép volt. Kornélt a férjemnek hí­vom, még ha nem is volt esküvőnk, habár megkérte a ke­zem. Rég­óta tervezzük, de mindig elakadunk. Évek óta beszélünk róla, hogy is kéne, de már a beszélésben elfáradunk. Előbb-utóbb csak sikerül ez is” – mondta nevetve Dorka.

Borítókép: Gryllus Dorka színésznő 2018. augusztus 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában