gopo-díj

2018.03.28. 14:31

A Testről és lélekről ismét bezsebelt egy legjobb film-díjat

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte a román filmes szakma legrangosabb gáláján a legjobb európai filmnek járó díjat - közölték szerdán a szervezők.

Budapest, 2018. január 23. Enyedi Ildikó filmrendezõ, forgatókönyvíró (k), valamint Borbély Alexandra színésznõ és Morcsányi Géza dramaturg, mûfordító, a film fõszereplõi az Oscar-díjra jelölt Testrõl és lélekrõl címû film alkotóinak sajtótájékoztatóján egy budapesti kávézóban 2018. január 23-án. A filmet a legjobb idegen nyelvû alkotások kategóriájában jelölték ezen a napon Los Angelesben. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

A bukaresti Nemzeti Színházban kedden későn este megtartott gálán a tavalyi év legjobb filmjeit díjazták, ebből az alkalomból az alkotók átvehették a Gopo-díjakat.

A legjobb európai film kategóriában a tavalyi Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal kitüntetett magyar film Aki Kaurismaki A remény másik oldala, valamint Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Maloute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok című filmjével versenyzett.

A legjobb európai film kategóriában

sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar alkotás Romániában, tavaly Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, A Saul fia nyerte a díjat.

A gálán a legtöbb elismerést, és egyúttal a legrangosabb kitüntetést, a legjobb filmnek járó díjat egy első nagyjátékfilmes rendező, Daniel Sandu kapta az Egy lépéssel a szeráfok mögött (Un pas în urma serafimilor) című filmjéért.

Stefan Iancu színészi alakításáért kapott díjat, a rendező a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is hazavihette, emellett Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő, Vlad Ivanov pedig a legjobb főszereplő díját nyerte el, de kitüntették George Dascalescut, a film operatőrét is.

A második legdíjazottabb film a 6,9 a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) című alkotás volt, amelyet Nae Caranfil rendezett.

A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek az Emberke című rövidfilmje 1957-ben megnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálmát.

Borítókép: Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró (k), valamint Borbély Alexandra színésznő és Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, a film főszereplői az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film alkotóinak sajtótájékoztatóján egy budapesti kávézóban 2018. január 23-án.

MTI Fotó / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában