öngondoskodás

2017.08.24. 17:53

MNB: jelentősen nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Befektetési eredményük is megugrott, működési eredményük pedig pozitív volt. Az önkéntes nyugdíjkasszák tagjainak száma kis mértékben emelkedett, a magánnyugdíjpénztáraké, valamint az egészség- és önsegélyező pénztáraké pedig némileg csökkent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak június végén 1 140 836 tagjuk volt, 0,2 százalékkal emelkedett az előző év végéhez képest. Kezelt vagyonuk az első fél év végén 1313,2 milliárd forintot tett ki, az egy évvel korábbihoz képest jelentősen, 10 százalékkal gyarapodott. Az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon közel 60 százaléka továbbra is magyar állampapírban található.

A befektetési tevékenység eredménye több mint 52 százalékkal, 36,662 milliárd forintra nőtt a tavalyi első fél évi 24,088 milliárd forintról.

Az azonosított, egyéni számlán jóváírt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevétel az első fél évben 40,8 milliárd forint volt, 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A pénztári befizetésekhez kapcsolódó adóvisszatérítés 8,6 milliárd forintot tett ki, mely 35 százalékos növekedés az előző év első fél évéhez képest. A szolgáltatási kiadások éves szinten 15,871 milliárd forintról 14,738 milliárd forintra mérséklődtek, és több mint 96 százalékban egyösszegű kifizetések voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!