növekedő kapacitás

2017.09.02. 16:58

Beindult az első magyar cukorgyár

A napi átlagos cukorrépa feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során, a betakarított répa 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik a gyárba.

Elkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában, a mészkemencét ebből az alkalomból Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyújtotta be pénteken.

Az agrártárca vezetője az egyetlen magyarországi cukorgyárat működtető vállalat eseményén fontosnak nevezte a hazai cukoripar fennmaradását és bővülését, az ugyanis több mint 220 alkalmazott és számos beszállító megélhetését biztosítja.

Jó hírnek nevezte, hogy a társaság az előző évhez képest 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa termesztésre a gazdákkal, akik ennek köszönhetően az idén 930 ezer tonna cukorrépát takarítanak be. Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy a cég az elmúlt években növelte kapacitásait. Cukorsilót, cukorraktárat és csomagolóüzemet építtetett, és Magyarország legnagyobb biogáztermelőjévé vált azzal, hogy melléktermékből évente mintegy 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű biogázt állít elő.

Úgy vélte, ezek a fejlesztések hozzájárulnak a cégnek a hazai cukorpiacon betöltött meghatározó szerepének megőrzéséhez. Hozzátette, a kormánynak a társasággal korábban kötött stratégiai megállapodása arra irányul, hogy a jövőben is legyen magyarországi cukortermelés, a magyar embereknek magyar cukrot biztosíthassanak.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Cukor Zrt. Kaposvár egyik legnagyobb foglalkoztatója. A feldolgozási szezonban további 41 ideiglenes dolgozó munkájára is igényt tart, hozzájárulva a foglalkoztatottság növeléséhez. Megjegyezte, a foglalkoztatottság országosan is bővül, a mezőgazdaságban 5 év alatt 50 ezerrel, az élelmiszeriparban 2010-hez viszonyítva 20 ezerrel dolgoznak többen.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorgyár amellett, hogy a hazai cukoripar egyetlen reprezentánsa és Kaposvár egyik nagy adózója, az alternatívenergia-termelés egyik mintaüzeme is, amely Kaposvárnak a földgázhoz képest kedvezőbb árú energiaforrást ad.

Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi- és marketingigazgatója beszámolt arról, hogy a gazdák idén tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyár számára, s bár a terméshozam az előzetes becslések szerint elmarad a minden idők második legjobbjának számító tavalyi 68 tonnás termésátlagtól, a cukorrépa cukortartalma magas lesz, meghaladja a 16 százalékot.

A napi átlagos cukorrépa feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során, a betakarított répa 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik a gyárba. Jelentős változásnak nevezte, hogy a cukorrépa rendtartás megszűnésével megszűnt a cukorrépa minimum ár is, és visszatérnek az európai uniós csatlakozás előtti szisztémához, amikor cukorár alapon állapították meg a cukorrépa árát. Vagyis a cukorrépa ára akkor válik véglegessé, amikor az abból gyártott cukrot értékesítik.

Hozzátette: eltörölték a cukorkvótákat is. A cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, ma már korlátlanul gyárthat és értékesíthet cukrot a közösség területén és más exportpiacokon is. Közölte, ez lehetőség, de nehézség is, mert erre a piacra olyan franciaországi és németországi termelők is szemet vetettek, akik kapacitásaikat nem tudták teljesen kihasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!