alakuló ülés

2020.08.06. 14:39

A Békés megyei ifjú gazdák felnőttek a feladathoz

Mint arról már hírt adtunk, a minap megalakult az Ifjú Gazdák Békés Megyei Egyesülete. A szarvas-ezüstszőlői alakuló ülésen Vincze Dávidot választották meg elnöknek. Az egyesület célkitűzése, hogy olyan aktív közösség működjön a megyében, amely segíti a 35 év alatti, agráriumban tevékenykedő fiatalokat, illetve a mezőgazdaság iránt érdeklődő, leendő gazdákat.

Nyemcsok László

Az ezüstszőlői közösségi házban tartott rendezvényen dr. Kulcsár László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a rendszerváltás utáni 30 évet a magyar agrárium érdekében végigküzdő gazdák ma már deresedő halántékúak. Így eljött az ideje, hogy átadják a tudást, az értékeket a gyerekeiknek, unokáiknak, a jövő generációnak. Melynek tagjai közép- és felsőfokú agrárvégzettséggel, tudással felvértezve haladnak tovább az ősök útján.

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, ebben a közösségben az ifjú gazdák egységes gondolkodás mentén hallathatják a hangjukat. Ezzel hozzájárulhatnak a gazdálkodásukat, életüket befolyásoló döntésekhez. A helyettes államtitkár az öröklést, a gazdaság átadását, a generációváltást nevezte olyan témaköröknek, melyeknél a fiatal gazdákat érinti leginkább, milyen döntések születnek.

Az ifjúgazda-tagozat szarvasi alakuló ülésén az agrárium vezető személyiségei gratuláltak a megválasztott elnöknek. Képünkön (balról) dr. Rákóczi Attila, Papp Zsolt György, dr. Kulcsár László, Vincze Dávid, Jakab István és Jakab Tamás /Fotó: Imre György/

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója szólt arról, hogy Takács Árpád megyei kormánymegbízott döntése alapján az ifjú gazdák megyei szervezetének termeket és infrastruktúrát, szakmai tudást biztosítanak. Egyben a gazdakör részt vesz a kormányhivatal tudományos tanácsa munkájában, és a későbbiekben meghívja az elnököt a tudományos tanácsadók körébe.

Jakab Tamás, a Magosz főtitkára arról szólt, hogy mekkora élményt jelent számára végignézni a termen, ahol nagyon sok tetterős fiatal gazda tett hitet amellett, hogy közösen képviseljék érdekeiket. A fiatalság új lendületet, új erőt hozhat. A korszerű technológiák alkalmazásával, a precíziós gazdálkodással a mezőgazdaság jövedelmezőségét megtarthatják, növelhetik.

Jakab István, a Magosz országos elnöke, az Országgyűlés alelnöke is visszaemlékezett a rendszerváltás időszakára, az azt követő évekre, amikor ők harcolták ki a gazdáknak azokat a jogokat, melyek a mezőgazdaság különböző ágazataiban létfontosságúak voltak. A fiataloknak azt mondta, kövessék példájukat. Vagyis róluk ne hozhassanak nélkülük döntést. Biztos abban, hogy az idősebbek tudása, tapasztalata és az ifjú gazdákban rejlő erő, új ismeretanyag együtt csodákra képes.

Vincze Dávid elmondta, egyértelműen látszik, hogy a mezőgazdaságban nem a jövőben lesz, hanem már jelenleg is zajlik a digitalizáció és a modernizáció, az adatok alapján történő földművelés, állattakarmányozás és feldolgozóipari tevékenység. Mindezek egyre jobban igénylik a szakképzett és naprakész munkaerőt, vezetést, illetve vállalkozókat.

– A legfontosabb – amiben még nem indult el nagy változás –, hogy a legjobb agráradottságokkal rendelkező Békés megyében elősegítsük a mi generációnk beilleszkedését és fejlődését – hangsúlyozta az elnök. – Ez a vidék nem létezhet az agrárium nélkül, és nekünk ezzel feladatunk van. Mára szinte minden végzettséggel el lehet helyezkedni ezen a területen a jogásztól a traktorosig. Egy közös pont van és lesz mindig: a föld szeretete. Az agrárcenzus 2020-as adatai alapján – ha a korösszetételt megnézzük – csupán 12 százalék a 40 évnél fiatalabb gazdálkodók aránya. Ami elég rossznak tűnhet, viszont ez a mi oldalunkról nézve lehetőségek tárházát jelenti, amivel élnünk kell, és meggyőződésem, hogy élni is fogunk. Ha a szakképesítést nézzük, a gazdálkodók mindösszesen 28 százaléka rendelkezik mezőgazdasági végzettséggel. Ezért is nagyon fontos, hogy mi, fiatalok a szakmai fejlődést mindig szem előtt tartsuk. Naprakészek legyünk, nyitottak a hazai és nemzetközi újítások irányában. Beszélhetünk itt a precíziós gazdálkodás felé nyitásról, ami ma már a jelen mezőgazdaságát jelenti, és ennek az előnyeit mi használhatjuk ki igazán.

Vincze Dávid szinte mindennap benne van a mezőgazdaságban, és mellette folytatja Gödöllőn, az egyetemi mesterképzésen növényorvosi tanulmányait is.

– Láttam és éreztem, hogy Békés megyében is szükség van az ifjú gazdákat összefogó, motivált közösség létrehozására – ecsetelte. – Ez ugyanis egyre több fiatal számára teszi vonzóvá az ágazatot. Ezenfelül nekünk, akik már benne vagyunk, fontos, hogy létrehozzunk olyan lehetőségeket, amivel egymást tudjuk segíteni.

A legmodernebb technológiákat, gépeket bemutató kiállításokra, gazdaságokba juthatunk el, és a szakma meghatározó személyiségeivel találkozhatunk. Többek között azért jött létre ez az egyesület, hogy mindezeknek legyen helyük és terük. Az elindulásban nagy segítséget nyújtott a Magosz, a Békés Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ahogyan az alakuló ülésen elhangzott, a későbbiekben is számíthatunk mindannyiuk segítségére.

Csodálatos világ az agrárium, érdemes benne dolgozni

Szebegyinszki Georgina, Hernádi Noémi, Dani Attila és Óvári Csaba alelnökök kiemelték, tagozatuk a fiatalok helyben maradásának elősegítését és megfelelő szintű szakmai fejlődését is feladatának tekinti. A tagok terveik szerint betekinthetnek a megyében a színvonalas, modern mezőgazdasági vállalatok, mintagazdaságok működésébe. Előadásokat hallgathatnak meg arról, hogy mi szükséges a fenntartható gazdálkodáshoz. A V4-es országok, valamint az Európai Unió többi tagországának ifjúgazda-egyesületeivel is felveszik a kapcsolatot, ezáltal külföldi gazdaságokba is tanulmányútra mehetnek az érdeklődők.

– Az agrárvilág minden nehézség ellenére csodálatos – hangsúlyozták az alelnökök. – Eddig is elhivatott emberek művelték a földet, nevelték a jószágokat, állítottak elő egészséges élelmiszert. Most az ő tudásukat, tapasztalataikat felhasználva ifjú, elhivatott szakembergárda dolgozik azért, hogy Békés megyei föld soha ne maradjon megműveletlenül, és a fenti célok elérése érdekében cselekvési programot fogadtunk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!