Megújulás

2021.12.02. 08:15

Elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát a kormány

A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát (NVS), amely a víziközmű-szolgáltatás ellátásbiztonságát és műszaki-technológiai állapotának fenntartását, valamint a hálózat karbantartását és szükséges rekonstrukcióját garantálja – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán.

„Meghatároztuk azokat az irányokat, amelyek mentén az ellátásbiztonságot szem előtt tartva biztosíthatjuk a víziközmű-szolgáltatás fenntartható működését, elősegítjük az ágazat megújulását és a költséghatékonyabb működését is” – fogalmazott az államtitkár az ITM közleménye szerint.

Hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a víziközmű-szolgáltatás színvonala folyamatosan, a lakosság számára is érezhető módon emelkedjen. Ma már a közműves ivóvíz-szolgáltatás a lakosság teljes köre számára elérhető hazánkban, a közműves szennyvízelvezetéssel ellátottak aránya pedig évről évre növekszik – írták.

A stratégia azokat a szükséges fejlesztéseket foglalja össze, amelyek eredményeképp létrejöhet egy olyan korszerű, ésszerű méretű és energia-hatékonyan működő víziközmű-hálózat, amely mind a környezet, mind pedig a magyar lakosság szempontjából előnyös, erőforráshatékony és fenntartható üzemeltetést tesz lehetővé – foglalta össze Steiner Attila a közlemény szerint.

Az intézkedések a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényben meghatározott területeket érintik, így többek között az ivóvíz, a szennyvíz és szennyvíziszap kezelését, a tűzivíz biztosítását, valamint a víziközmű-létesítmények fenntarthatóbb és biztonságosabb üzemeltetését. A stratégia egyúttal feljogosító feltételként is szolgál az Európai Bizottság számára a 2021-2027-es programozási időszak uniós forrásainak felhasználása érdekében – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!