Gazdaság

2016.11.25. 20:14

Tizenöt tonna vetőmagot termesztett az önkormányzat

Tizenöt tonna – ilyen mennyiségű vetőmagot termesztett idén az a huszonöt önkormányzat, illetve a megyei kormányhivatal és a foglalkoztatási főosztály alkotta konzorcium, mely célul tűzte ki az ipari kender termesztésének és feldolgozásának fellendítését. Pénteken Vésztőn mutatták be az eredményeket – ahol a cséplés és a tisztítás zajlik –, és elhangzott: a program egy komolyabb tőke, kormányzati támogatás bevonásával jelentőset léphet előre a feldolgozás terén.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

Konzorciumi résztvevőként huszonöt önkormányzat kezdte el közfoglalkoztatásban az ipari kender termesztését – ismertette a megyei kormánymegbízott. Gajda Róbert hozzátette, bizonyították az önkormányzatok, hogy összefogva el lehet indítani, meg lehet valósítani egy sikeres programot. Hozzátette, a kitűzött célt elérték: idén 15 tonna vetőmagot állítottak elő, amely alapot teremthet a program további fejlesztéséhez és amelynek egy részét fel is dolgozták.

A tervekről megosztotta: a közfoglalkoztatás keretében megvalósuló projektet a tapasztalatok ismeretében tovább lehet folytatni, bővíteni. Hozzátette: gépesítésre van szükség az egyes folyamatoknál, mint például az aratásnál és a cséplésnél. Emellett egy üzleti tervet, egy gazdasági koncepciót is készítettek, melynek révén meg lehet valósítani egy mintaprogramot. Ehhez kérnek a kormányzattól támogatást. Hangsúlyozta, egy komolyabb tőke bevonásával jelentőset léphet előre a program.


– Ezáltal nemcsak az ipari kenderrel kapcsolatos mezőgazdasági tevékenység, hanem az ipar, a feldolgozás is elindulhatna – fogalmazott Gajda Róbert, kiemelve, hogy Békés megyében a közfoglalkoztatást magasabb szinte emelték.

A jövővel kapcsolatban a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát vezető dr. Nagy Ágnes elmondta: újabb önkormányzatok belépésére számítanak, illetve reményét fejezte ki, hogy még nagyobb területen lehet majd termeszteni az ipari kendert. Bizakodásra adhat okot a meglátása szerint az, hogy az első eredmények már látszanak, kézzel foghatók, illetve az is, hogy a további fejlesztési lehetőségekről gondolkodnak, beszélnek.

– Az ipari kender egy olyan multifunkcionális növény, amelynek minden részét lehet hasznosítani – fogalmazott Molnár Sándor. Vésztő polgármestere mutatta is, hogy például a vetőmag egy részéből már olajat készített a helyi szociális szövetkezet, amely a közfoglalkoztatásból nőtte ki magát. Ismertette, hogy az olaj az élelmiszer- és a gyógyszeripar számára hasznosítható, a szárakat, leveleket, tehát rostokat pedig az autó-, papír- és építőipari cégeknek lehet beszállítani.

– Békés megye és a Dél-Alföld számára kiugrási lehetőség az ipari kender termesztése, megfelelő bevételt hozhat – folytatta Molnár Sándor. Hozzátette azonban, hogy sok kísérletezésre van szükség ahhoz, hogy piacképes termékeket állíthassanak elő.


Mezőhegyes polgármestere, Mitykó Zsolt elmondta, hogy a dél-békési településen három hektáron fogtak bele az ipari kender termesztésébe a közfoglalkoztatási projekt keretén belül. Látták, hogy kézi erővel hogyan zajlanak a munkafolyamatok, és hogy gépesítésre lenne szükség.

Az ipari kenderrel kapcsolatos projekt tavaly kezdődött: akkor öt település húsz hektáron termesztett vetőmagot. A program jelentősen bővült, hiszen idén már huszonöt Békés megyei településen közel hetven hektáron termesztettek. A tavaszi vetést és a folyamatos gondozást követően mára betakarították a termést, aminek cséplése és tisztítása a vésztői telephelyen folyamatban van – ezt a munkafolyamatot pénteken be is mutatták, majd a jövőbeli tervekről, lehetőségekről a résztvevők a művelődési központban tanácskoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!