Gazdaság

2014.01.29. 16:17

A bezárt vasútállomás miatt háborognak a mezőkovácsháziak

A januári szóbeszédet csak kevesen hitték el: bezárta a MÁV Mezőkovácsháza-Felsőn a jegypénztárt és az állomás épületét.

cs. i.

Olvasóink és a vasúton közlekedők közül azonban sokan megerősítették az információt. A történteket a város polgármestere elszomorítónak nevezte. Dr. Turcsán Zsolt érdeklődésünkre elmondta, őt a mai napig a MÁV nem tájékoztatta semmiről. Pedig a felháborító eset miatt tiltakozó levelt írt a MÁV vezérigazgatóságához.

Lapunk is kereste az illetékeseket. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságán az iránt érdeklődtünk, hogy az előzetes bejelentés nélkül tett bezárás milyen indokkal történt? És mit tervez a MÁV a jövőben ennek a problémának a megoldására a járási székhelyen?

Megtudtuk, a 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályi változások alapján, a menetjegyen fel kell tüntetni a célállomás nevét és az útirányt, illetve emellett a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény előírja az értékesítési adatok időponthoz, járatokhoz, menetjegyhez, árkategóriákhoz, valamint indulási és érkezési állomáshoz rendelhető adatstruktúrában történő nyilvántartásának kötelezettségét. Jelenleg ezt a feltételt a MÁV-START Zrt. csakis gépesített jegykiadással tudja teljesíteni, a manuálisan kiadott menetjegyeknél erre nincs lehetőség.

A jogszabályi megfelelésre különböző megoldások születtek az egyes értékesítési helyek teljesítményeire, eladási statisztikáira alapozva. A legkisebb forgalmú manuális értékesítési helyeken a jegyértékesítést azonban megszünteti a vasúttársaság.
 
A megszüntetett pénztárakban eladott menetjegyek és bérletek mennyisége alacsony volt, ami Mezőkovácsháza estében is igaz. A bezárt pénztár helyett az utasok az internetes, és/vagy otthon nyomtatott jegyváltást, vagy a fedélzeti jegykiadás lehetőségét tudják választani, vagy egy nagyobb forgalmú jegypénztárban tudnak bérletet váltani. A MÁV-START Zrt. a jegyváltás lehetőségét a vonatok fedélzetén a jogszabályok által megkövetelt viszonylati menetjegykiadással – pótdíj felszámítása nélkül – biztosítja utasai számára.

Tehát, aki nem szeretné igénybe venni például az internetes jegyváltást, a vonaton a jegyvizsgálóknál vásárolhatja meg a menetjegyét, természetesen megegyező áron azzal, mintha azt a pénztárban kérte volna. Továbbá fontos kiemelni, hogy az érintett  121. számú Békéscsaba- Kétegyháza- Mezőhegyes-Újszeged vonalon a vasúttársaság továbbra is üzemeltet pénztárakat Kétegyháza, Medgyesegyháza, Magyarbánhegyes és Mezőhegyes állomásokon. A polgármester úrral a MÁV-START Zrt. a kapcsolatot felvette - olvasható a MÁV-tól kapott levélben.

Ebből értesült dr. Turcsán Zsolt is, aki lapunknak elmondta, aláírásgyűjtést kezdenek Mezőkovácsházán, hiszen ez egy felháborító és felelőtlen döntés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!