Gazdaság

2012.09.11. 19:52

Létszámleépítést fontolgatnak a Gallicoopnál

A Gallicoop csak végső esetben alkalmaz létszámleépítést nehézségei ellensúlyozására - nyilatkozta a Világgazdaságnak Erdélyi István vezérigazgató.

Világgazdaság

Csak a Gallicoopnál egymilliárdos kárt okozott a nyári hőség, és további nehézségeket okoz a takarmányárak robbanásszerű emelkedése. A cég emiatt költséget csökkent, végső esetben az elbocsátást sem zárja ki.

A probléma nem  egyedi, a szakma szerint elkerülhetetlen az áfacsökkentés. A nyár szokatlanul forró és száraz időjárása egymilliárd forintos kárt okozott a Gallicoop teljes integrációjában – mondta el a Világgazdaságnak a hazai piacon meghatározó pulykafeldolgozó cég vezérigazgatója.

Erdélyi István kifejtette: a szokatlan meleg ellenére ugyan 2-3 százalékos szinten tudták tartani az elhullást, ám a súlygyarapodás kiesése óriási volt a húszhetes pulykák a normális 19 kilogramm helyett csupán 16 kilót nyomtak.

Az igazi kár azonban – a vezérigazgató szerint – a  közvetett veszteség. „A növénytermesztők az  aszály okozta károkat áthárítják az állattenyésztőkre, mi azonban nem tudjuk ezt továbbadni. Emiatt a különböző költségcsökkentő lépések mellett megfontoljuk a  létszámcsökkentés lehetőségét is” – hangsúlyozta Erdélyi  hozzátéve: „felelősséget érzünk a dolgozóink iránt, ezért ez lesz a legutolsó eszköz, amihez nyúlunk”. Végső esetben, ha egy ilyen döntést meghozna a  vezetés, a  cég 650 saját és 300 kölcsönzött dolgozójából hozzávetőleg ötvenet bocsátanának el.

Erdélyi szerint ennek elkerülésére idén két alkalommal – október közepén és növember végén – hat-hat százalékos áremelés válik szükségessé, amit az is indokol, hogy az elmúlt évben a cég költségei kétmilliárd forinttal emelkedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!