Gazdaság

2011.06.14. 19:54

Békés megye vállalkozói szemmel: pro és kontra

Békés megyében 65 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) működik. A „Békés megyeiség” hátrányairól és előnyeiről kérdeztünk cégtulajdonosokat.

K. A.

A holland virágtőzsde árfolyama pörög Miklya Tamás laptopján. A virág-nagykereskedelemmel és virágkötészeti kellékek forgalmazásával foglalkozó békéscsabai vállalkozó társával 1998-ban alapította a céget.
— Piaci rést láttunk a területen, ezért vágtunk bele — mondja. — A virág manapság nem tartozik a mindennapi fogyasztási cikkek közé. Békés megyében ráadásul kisebb a kereslet, mint Nyugat-Magyarországon.

Hátrány, hogy a kisebb lakossági vásárlóerőt nem kompenzálják a nagyobb céges és közületi megrendelések — összegzi tapasztalatait. Ami azonban előnyt jelent, az a határmentiség.

— Az elmúlt években megnyílt a román piac, amit igyekszünk kihasználni. A határ túloldaláról már több megrendelőnek is szállítunk. Egy virágüzletnek szinte mindegy, hogy Aradról, Nagyváradról vagy éppen tőlünk, Békéscsabáról rendel — emeli ki Miklya Tamás. Bár korábban felmerült a költözés gondolata, a kialakult vevőkört nem akarják feladni. — Ez egy tőke, amit nem akarunk elveszíteni, ráadásul békéscsabai vagyok — húzza alá.

Helyi cégként mindeddig kihasználták az önkormányzat vállalkozásfejlesztési pályázatait.
— A központi pályázatok sokszor bonyolultak, a város által nyújtott támogatások könnyebben elérhetőek, vállalkozásbarátabbak — mondja.

A fekvésből és a megközelíthetőségből adódó hátrányokat technológiai fejlesztésekkel, valamint hatékony és pontos munkavégzéssel hidalják át Domokos Balázsék cégénél. A fémmegmunkálással és lemezipari termékek gyártásával foglalkozó vállalkozás 1992 óta működik Újkígyóson. Tavaly saját termékkel, egy irattárakban, levéltárakban, könyvtárakban használható gördülő polcrendszerrel jelentek meg a piacon.

— Az üzletek java része Kecskemétnél leragad, ide már csak a morzsák jutnak — vázolja a Békés megyei létből fakadó hátrányokat a cégvezető. A szállításnál pedig a rossz közúthálózat és az autópálya hiánya okoz versenyhátrányt. A határmentiség a korábbi években fellendülést hozott, a válság azonban a román piacnak is betett.

— Az ittlétünkben a szülőföldhöz való ragaszkodás a meghatározó. Ebben a közegben akarunk valamit nyújtani, a helyieknek munkát adni — taglalja az újkígyósi gyökerekkel büszkélkedő vállalkozó.
— Aki normálisan termel, odafigyel és dolgozik, Békés megyében is megél — ez a véleménye Torma Károlynak.

A mezőgazdasági termeléssel, szállítmányozással, kereskedelemmel foglalkozó lökösházi vállalkozó szerint nem a területi fekvés, hanem a túlzott bürokrácia a legnagyobb gond. A vállalkozó szerint a hivataloknál elsődleges a büntetés, ahelyett, hogy tanácsadással segítenék a gazdasági nehézségekkel, a piac beszűkülésével is küzdő vállalkozásokat.

K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!