Gazdaság

2011.05.12. 17:34

Megkezdődik a szentandrási vízierőmű építése

Júniusban megkezdődik a vízierőmű építése Békésszentandráson, a Hármas-Körös duzzasztójánál. Az erőmű mintegy négyezer háztartás ellátásához elegendő elektromos áramot termel majd.

L. J.

Hetvenéves álom válik valóra hamarosan Békésszentandráson: erőmű lesz a duzzasztóműnél. A Mosonyi Emil által tervezett, 1942-ben átadott létesítmény eredeti tervein már szerepelt egy vízierőmű felhúzása. Akkor azonban a háború közbeszólt, s a tervek hosszú évtizedekre a fiókba kerültek. Aztán 1997-ben ismét napirendre került a kérdés. Ekkor az önkormányzat saját maga szeretett volna erőművet építeni (pályázati támogatással és hitelfelvétellel), ez azonban nem sikerült, a terveket a természetvédelmi hatóságok megtámadták, s egy hosszú bírósági eljárás kezdődött.

A történet újabb állomása most érkezett el, a vízierőmű munkálatai júniusban megkezdődnek. A beruházó nem az önkormányzat, hanem egy budapesti székhelyű, magyar magántulajdonban lévő kisvízierőmű-építő cég, a Hydro Power Consulting Kft., amely uniós támogatást nyert a fejlesztéshez.

— A teljes bekerülési költség 2,5-2,7 milliárd forint, melyhez az elszámolható költségek 46,6 százalékos pályázati támogatását nyertük el — tudtuk meg Kapuváry Gusztávtól, a Hydro Power Consulting Kft. ügyvezetőjétől. Hozzátette: magánberuházásról van szó, de természetesen Békésszentandrás is profitál majd belőle. Egyrészt iparűzési adó formájában, másrészt — ahogyan ezt a cég által a Rábán, Kenyeriben nemrég megépített kiserőmű példája is bizonyítja —, egy ilyen beruházás jelentős turizmust generál, s ez újabb bevételekhez vezet. Ezzel a megújuló energiát hasznosító beruházással évente mintegy 8 ezer tonna széndioxid-kibocsátás kerülhető el.

Ami a vízierőmű technikai megvalósítását illeti, a folyó bal oldalán, a duzzasztómű operációs tere alatt két, zártszelvényű, felszín alatti, megkerülő csatornában vezetik a duzzasztott vizet a turbinákba, melyek elektromos áramot termelnek majd. 

— Jelenleg a hitelszerződés megkötése és a vállalkozói ajánlatok kiértékelése zajlik, de terveink szerint néhány héten belül megkezdjük az építkezést. Az átadást 2012 második felére tervezzük — mondta Kapuváry Gusztáv. Hozzátette: Kenyeri és Békésszentandrás után Hernádszurdokon és Dunakilitiben is hasonló kisvízierőművek építését tervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!