Gazdaság

2011.05.17. 19:06

A szentandrási sörfőzde országos sikere

A Békésszentandrási Sörfőzde nyerte meg a Főzdefeszt I. Hazai Kézműves Sörfesztiválon az Év Sörfőzdéje díjat. A kis üzemben évente 35-40 ezer liter hűsítő ital készül, jelenleg ötféle sört gyártanak.

L. J.

Húsz évvel ezelőtt Békés megyében még harminckét sörfőzde működött, ma viszont mindössze három. A főzdék száma országosan sem éri el az ötvenet. Közülük a legjobb hírnévvel rendelkező tízet hívták meg a szervezők az I. Hazai Kézműves Sörfesztiválra, melyet május 13-14-én Budapesten tartottak. A verseny egyik legrangosabb díját a Békésszentandrási Sörfőzde nyerte meg.

— Az a néhány főzde, amely még életben maradt, elsősorban a jó minőségnek köszönheti létét. A multikkal nehéz felvenni a versenyt, a minőségi sörgyártás az egyetlen olyan kis rés a piacon, ahová még be tudunk férni. Nagy baj viszont, hogy rengeteg az adminisztráció, de bízunk abban, hogy a készülő törvénymódosítás enyhít majd ezen — mondta Simkó József, a Békésszentandrási Sörfőzde tulajdonos-üzletvezetője. Hozzátette: a jó sörhöz mindenekelőtt jó víz kell, az a víz azonban, ami nálunk a csapból folyik, nem alkalmas a  hűsítő nedű gyártására.

— Műgyantával, aktív szénnel és UV-sugarakkal átalakítjuk, alacsonyabb PH-értékűvé tesszük a vizet. A másik fontos tényező a jó minőségű alapanyag. A magyar árpa fehérjetartalma magas, keményítőtartalma alacsony, így takarmányozásra kiválóan alkalmas, sörgyártásra viszont nem. Az árpát Szlovákiából és Németországból, a komlót szintén Németországból, az élesztőt pedig Ausztriából hozzák be a kereskedők, akiktől vásárolunk — sorolta a részleteket az üzletvezető.

Simkó József kiemelte: kulcsfontosságúak a jó szakemberek, akikből náluk nincs hiány. Mindössze négyen dolgoznak a cégnél, de mindannyian kiválóan értenek a saját feladatukhoz. Pekár Mihály a sörfőzést, Szalai Imre a palackozást irányítja, Fabó Sándor pedig elvégez minden szállítási, beszerzési és vendéglátási feladatot.

Az üzletvezető és Pekár Mihály kalauzolásával a gyakorlati lépésekbe is bepillanthattunk. Kiderült, a főzéstől az erjesztésen, az ászokoláson és a kovaföldes szűrésen át hosszú, gondos munkára van szükség addig, amíg a fejtőtartályba, majd onnan a hordókba, illetve a palackokba kerül a hűsítő ital.

— Sajnos a magyar fogyasztók nem szeretik a szűretlen sört. Ez nagy kár, mert a szűréssel sokféle íz is kimegy az italból. A németek és a csehek jól tudják ezt, ezért ők szűretlen sört isznak — mondta Simkó József.

A Békésszentandrási Sörfőzdének nem a mostani az első jelentős sikere. Az elmúlt években a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által szervezett nemzetközi versenyeken számos díjat elnyertek már. Tavaly például a szentandrási Black Rose lett az Év söre.

A kis üzemben évente mindössze 35-40 ezer liter hűsítő ital készül. Jelenleg ötféle sört gyártanak, ezek között van világos, fekete, dupla erjesztésű, meggyes és áfonyás is. Utóbbi a Szent András Könnye fantázianevet viseli, s címkéjén egy olyan fotómontázs látható, amely Békésszentandrás jellegzetes épületeit ábrázolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!