Gazdaság

2011.02.25. 15:46

VPOP: erősítették a szolgáltató jelleget

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága a napokban Röszkén. Márkus András dandártábornok mozgalmas és eredményes tevékenységről számolt be.

K. E.

A vámosok, pénzügyőrök tevékenységére is rányomta bélyegét a gazdasági válság az elmúlt esztendőben. A munkát a működéshez szükséges források csökkentésével kellett végrehajtani. A bevételi elvárásokat ugyanakkor teljesítették.

Mindeközben törekedtek arra, hogy erősítsék a Vám- és Pénzügyőrség szolgáltató jellegét. A szervezetnek fel kellett készülnie a belső szervezeti átalakításra is. Mint ismert, központi intézkedéssel a Vám- és Pénzügyőrséget és az adóhatóságot 2011. január 1-jétől integrálták. Az újonnan létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felépítését is vázolta a sajtótájékoztatón Márkus András pénzügyőr dandártábornok, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága főigazgatója.

A dél-alföldi parancsnokság túlteljesítette a 2010-es bevételi tervet. Az előirányzat 24 milliárd 400 millió forint volt, a tényleges bevételük ehhez képest 25 milliárd 695 millió forint.

Tavaly 5 milliárd 671 millió forint jövedéki adót bevételezett a szervezet. Márkus András tájékoztatást nyújtott a szerb határszakasz forgalmi adatairól is (Románia az Európai Unió tagja, onnan 2007. január 1-jén vonultak le a vámosok). 2009-hez képest mind a személy- és teherforgalom, illetve a vízi személy- és hajóforgalom is nőtt.

A dél-alföldi igazgatóság területén az elmúlt esztendőben 476 bűncselekményt és 7548 szabálysértést követtek el. A dandártábornok a kiemelkedő felderítsek között megemlítette nagy fogásaikat, ezek között vezetnek az alkoholtermékek és a dohányáruk.

A cigaretta-lefoglalások aránya a kereskedelmi ellenőrzések során (piacon, közterületen) a gyulai és a kiskunhalasi térségben 25 százalékkal növekedett. Harmadik helyen szerepel a hamis termékek lefoglalása (ruha, kozmetikai termék, parfüm, játék, édesség stb.) összesen 793,5 millió forint értékben.

Mi a helyzet a kábítószerfronton? Kiderül a Békés Megyei Hírlap február 26-ai számából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!