Gazdaság

2011.02.14. 15:25

Sikeres a közös gázbeszerzés

Egy évvel ezelőtt döntött úgy a megye, hogy alternatív gázbeszerzési modellt dolgoz ki.

G. E.

Békés Megye Képviselő-testülete tavaly február 19-ei ülésén hozott határozatában elrendelte a közös földgázbeszerzés lebonyolítását. Intézményeivel résztvevőként csatlakozott az erre létrejött szindikátushoz, valamint gesztorként elvállalta a beszerzési feladatok ellátását és koordinálását.

A közös földgázbeszerzés célja volt az önkormányzati szektor és intézményei érdekérvényesítő képességét növelni, s a központi beszerzés révén a mindennapi működési költségeket csökkenteni.

A közbeszerzési eljárásban a megyei önkormányzat és 13 fenntartása alatt álló intézménye, 52 települési önkormányzat, valamint 4 többcélú kistérségi társulás vett részt.

A megyei önkormányzat sikeres kezdeményezésének folytatása része annak a növekedésorientált programnak, melyet a gazdasági válság kihívásaira reagálva dolgoztak ki a megye gazdaságának fejlesztése érdekében. A földgáz közös beszerzésére vonatkozó szindikátusi szerződés aláírásával az önkormányzatok megerősítik együttműködésüket, valamint meghatározzák a közös energiabeszerzés feltételeit, és a beszerzés formális és tartalmi kereteit.

A közös beszerzés előnye egyrészt, hogy a megtakarított összeget sok más helyre, oktatásra, egészségügyre, közétkeztetésre lehet fordítani, a  jelen gázévre érvényben lévő ajánlat szerint mintegy 30 millió forint összeggel több jut ezen célokra. Másrészt pedig az összefogás, az összetartozás fontosságára is rámutat, hiszen az önkormányzatok csak ehhez hasonló együttműködések révén tudják kedvezményes áron fedezni szükségleteiket.
Fontos körülmény, hogy 2010. június 30-ától nem csupán a 100 m3/h teljesítményt meghaladó fogyasztók, hanem a 20 m3/h fogyasztást meghaladó, de a 100 m3/h fogyasztást el nem érő felhasználók sem jogosultak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére, a földgázellátásról szóló törvény értelmében.

Az eddigi sikerekre és a földgázellátásról szóló törvény említett módosulására tekintettel a Békés megyei önkormányzat gesztorsága mellett a közös földgázbeszerzést az önkormányzatok, a többcélú kistérségi társulások és önálló gazdálkodású intézményeik, valamint a megye intézményei a 2011. július 1. és 2012. június 30. közötti gázévre vonatkozóan is lebonyolítják.

Hasonló keretek között a villamosenergia-beszerzésben is indokolt lenne a közös beszerzés lehetőségét is megvizsgálni, így elsőként az intézmények fogyasztási jellemzőit mérik fel. Március közepén időszerű lenne a villamosenergia-piac megszondázása. Az elektromosenergia-beszerzés legideálisabb időszaka pedig  — a legkedvezőbb árszint elérése és a pontos adatgyűjtés realizálhatósága érdekében — 2011. október vége, illetve november eleje lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!