Gazdaság

2011.02.15. 15:08

Az egekbe szökött a cukor ára

Nemrégiben még 200 forintért adtak egy kiló cukrot a boltokban, immáron több helyen átlépte a 300 forintot. Duplájára nőtt a liszt és az étolaj fogyasztói ára is.

Ny. L.

Ifjabb Steiner László, a békéscsabai ATI-Pék Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, napi ára van a cukornak, vagyis nem kalkulálhatnak az árral. Ők nagyobb tételben vásároltak cukrot még korábban, de azonnal, készpénzzel kellett érte fizetni.

Hazánkban az egykoron virágzó cukorgyártás teljesen leépült, többek között megyénkben, Sarkadon és Mezőhegyesen is bezártak a cukorgyárak. Külföldről hozzák be az édesítőt, ők diktálnak az árakat illetően. A cukor ára a tőzsdén is nagyon magasan van. Állítólag a még meglévő magyar cukorkvótát is megvették a külföldiek, teljesen kiszolgáltatottak vagyunk ezen a téren. Békés megyében a cukorrépa vetésterülete a kukoricáéval vetekedett, ma néhány helyen vetnek apróbb területeken, főleg vadak takarmányozására hasznosítják.

Olvasóink jelezték, hogy több üzletben nincs cukor, és például a sütemény-, édességgyártók is nagy bajban vannak emiatt. Az általunk megkérdezett gyártók hangsúlyozták: hozzájutnak cukorhoz, de irreálisan magas áron. Csak remélni tudják, hogy csökken majd az ár. Hasonló problémát jelent az étolaj és a liszt drágulása, ez hathat például a sütőipari termékekre vagy a vendéglátásra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!