Gazdaság

2010.11.19. 16:20

Kner Nyomda: két és fél milliárd forintos fejlesztés Békéscsabán

Újra méltó régi nagy híréhez a békéscsabai Kner Nyomda. Az ausztriai Marzek Etiketten GmbH öt éve vásárolta meg az üzemet, azóta már 1,7 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, jövőre újabb 800 millió forintos beruházást valósítanak meg. Nőtt az árbevétel, a dolgozói létszám.

(x)

Míg a Kner-hagyományok 1882-ig, addig a Marzek cég történelme 1879-ig nyúlik vissza. Mind a két név jól cseng, elismert nemzetközileg. Öt éve találtak egymásra. A Marzek megvásárolta a békéscsabai Kner Nyomdát. A komoly gondokkal küzdő, meglehetősen elavult gépparkkal rendelkező vállalat életében ez gyökeres fordulatot jelentett.

Dr. Johannes Michael Wareka, a Marzek család negyedik generációjának a tagja lett a Kner Packaging Kft. többségi tulajdonosa. Székfoglalójában akkor elmondta: nem spekulatív, hanem szakmai befektetőként érkezett, és akkori ígéreteit betartotta. Öt év alatt 1,7  milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, és egy fillér osztalékot nem vettek ki a cégből, a nyereséget visszaforgatták a termelésbe, a fejlesztésekbe.A kiváló együttműködést példázza, hogy a taggyűlésen úgy döntöttek, a csabai cég Marzek Kner Packaging Kft. néven működik a továbbiakban. Ezzel is erősítik a régiós piacok felé nyitást. Értékelték az eltelt öt évet, a fejlesztések során leghamarabb a nyomókapacitás és dobozgyártó gépsorok fejlesztése vált szükségessé. Ezzel párhuzamosan azonban a címkegyártást is megerősítették.

A beruházásokat európai uniós források is segítették, 2007-ben 176 millió, 2009-ben 300 millió forintot nyertek uniós pályázaton. Az első projekt célja a cég általános technológiai fejlesztésének az elősegítése volt, a második célzottan a gyógyszeripari vállalatok biztonságosabb és hatékonyabb kiszolgálását segítette elő.

— A technológiai fejlesztéssel párhuzamosan új piaci lehetőségek felkutatása is elkezdődött — hangsúlyozta Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója. — Elsősorban a 2000-2005 között mesterségesen elsorvasztott dobozgyártás korábbi megrendelői tértek vissza. Ezáltal a vállalat visszanyerte a korábbi versenyelőnyét: a partnerek széles körű kiszolgálását. Az idei évre elérte a cég, hogy a csomagolóanyag-árbevétel nagyobb része dobozokból származik.

A gyógyszeriparból kapják a legtöbb megrendelést (30 százalék), utána szorosan következik az élelmiszer-, az édes- és a dohányipar. Új irányt jelent a magas minőségi elvárásoknak is megfelelő tekercses címkék gyártása, főképpen a boripar számára. Az export aránya közel 20 százalék, főleg a román, osztrák és cseh piacokra szállít a nyomda.

A dolgozók is örülnek, hogy több a megrendelés
Böőr Ferenc ofszetgépmester, a Marzek Kner Packaging Kft. üzemi tanácsának elnöke elmondta: a dolgozók is örülnek, hogy több a megrendelés, a munka. Ezáltal biztos munkahelyük van, visszakapták a cafeteria és a műszakpótlék egy részét, és minden bizonnyal 13. havi fizetés is lesz az eredmények után. Büszkék arra, hogy egy ideje újra jó híre van a békéscsabai Kner Nyomdának, nem könnyű ide bekerülni dolgozni. A tulajdonos folyamatosan fejleszt, az új gépekhez is kellenek szakemberek, bővül a létszám. Böőr Ferenc kitért arra, hogy a vezetés odafigyel a megfelelő munkakörülmények biztosítására is.

Büszke a csapatra

A legmagasabb nemzetközi standardokkal dolgozik a békéscsabai Kner Nyomda, de a tulajdonos, dr. Johannes Michael Wareka szerint a sikerhez a dolgozók hozzáértése, képzettsége is szükséges.

— Jövőre a legkorszerűbb ofszettechnológiát képviselő nyomgépet vásárolnak több mint 600 millió forintért. Számomra ez azt sugallja, hogy nőnek a megrendeléseik.
— Optikai kontroll is lesz a gépen, minden ívet ellenőriz a nyomtatás során. Ez az állandó minőség garanciáját jelenti a megrendelők felé, akik szerencsére egyre nagyobb számban vannak bizalommal a Kner Nyomda felé. Persze, a technikai ellátottság egyedül nem elég, emeltük a dolgozók tudásszintjét, specialistákat képeztünk ki. Ez nemcsak a technológiai hozzáértésben, hanem a munkaszervezésben és a hatékonyságban is megmutatkozik. Ausztriában is büszkék vagyunk a csabai csapatra.
[caption id="" align="aligncenter" width="500"] dr. Johannes Michael Wareka
[/caption]
— Az utánpótlásra is gondolnak?
— A békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolában a Kner leendő nyomdászainak mérnökeink is adnak órákat, így már képbe kerülnek a technológiát illetően.

— A Marzeknek 500 dolgozója van három országban, 50 millió euró az éves árbevétele. A Knerrel mik a jövőbeni terveik?
— Az egyik legjobb fejlődési potenciállal rendelkező cégünk, elkötelezettek vagyunk a vállalat hosszú távú fejlesztése mellett.

 

Világbajnoki cím Chicagóban a Marzek-boroscímkének

Helga Marzek, aki Alexander Schneller-Scharauval együtt kisebbségi tulajdonos a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft.-ben, kiemelte, hogy Ausztriában a boroscímkepiac 80 százalékát birtokolják. Magyarországon a Kner Nyomdának 12,5 százalékos a részesedése boroscímkegyártásból, ezt növelni kívánják a jövőben. Egyre több borász ismeri fel, hogy milyen fontos a termék megjelenítése. A Marzek idén, 2007 után immáron másodszor nyerte el Chicagóban a World Champion of 5 Continents in Offset Labels-címet, vagyis öt kontinens legjobb offszetcímke-gyártója lettek. Egy osztrák boron lévő címkéjük vitte el a pálmát.

dr. Johannes Michael Wareka -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!