Gazdaság

2010.08.04. 18:05

Visszaforgatják az ifát: marketingre költik a turisták adóját

Több mint százmillió forint a bevétele a megyei településeknek az idegenforgalmi adóból. A tortából a legnagyobb szeletet Gyula kapja, hiszen itt éjszakázik a legtöbb látogató, de Orosháza-Gyopárosfürdőn is szép számmal fordulnak meg érdeklődők.

BMH

A szállásköltséghez kevesen számolják hozzá otthon az idegenforgalmi adót (ifa). Pedig ezzel is kalkulálni kell, hiszen ha például Gyulán tölt egy hetet egy négytagú, felnőttekből álló család, akkor a lakhatási költségen felül több mint tízezer forintot kell egyenlíteniük, amikor kiköltöznek a szobából vagy apartmanból. A pénz nem marad a szállásadónál vagy a hoteleknél, hanem az önkormányzat kasszájába folyik be.

Békés megyében Gyula jár a legjobban a népes turistahaddal, igaz, a bevételen is meglátszik, hogy a gazdasági válság miatt valamivel kevesebb az „idegen”. Míg ugyanis 2007-ben és 2008-ban több mint 74, illetve 75 millió forint, tavaly már csak 71 millió származott azoktól a turistáktól, akik legalább egy éjszakát a fürdővárosban töltöttek. A 18 éven aluliaktól sehol nem kérhetnek hazánkban idegenforgalmi adót. Másoktól a korábbi 340 helyett idén már 380 forintot kérnek éjjelenként.

— A pénzt a Turisztika Nonprofit Kft. tevékenységének segítésére, városmarketing-feladatok ellátására, illetve különböző rendezvények támogatására fordítjuk — mondta dr. Perjési Klára. A polgármestertől megtudtuk, hogy az összegből jut a közterületek szépítésére, tisztán tartására, virágosításra is, ami szintén vonzza a látogatókat. Mindezek mellett évente hatmillió forinttal támogatják azoknak a magántulajdonban lévő ingatlanoknak a külsőhomlokzat-felújítását, amelyek városképi szempontból fontosak.

Békéscsabán csaknem fele annyi, 200 forint az idegenforgalmi adó, melyből 2009-ben 25 szolgáltatón keresztül 2,8 millió forint származott. A pénz, Gyulához hasonlóan, szintén egy szervezethez, a tavaly májusban megalakult Békéscsabai Turisztikai Egyesülethez kerül, amelynek a helyi szolgáltatók jelentős része tagja.

Az adóból 2009-ben az önkormányzat az egyesület indulását és a város turizmusfejlesztési stratégiájának elkészítését fedezte. Menyhárt Ildikó kabinettitkár elmondta, korábban az ifa is bekerült a többi beszedett adónemmel együtt egy kalapba. Az elmúlt esztendőtől azonban az egyre növő idegenforgalmi bevételt az önkormányzat igyekszik visszaforgatni a turizmus fejlesztésére, a város népszerűsítésére. Az idegenforgalom fejlődését mutatja, hogy a városban eddig szűkös szálláshely-kínálat egyre bővül a magánberuházások által.

Orosházán fejenként 200 forint az idegenforgalmi adó 2007 óta. Azért nem emeltek esztendők óta, mert Gyopárosfürdő és a város ismertségének növeléséhez vendég kell, a látogatókat pedig nem szeretnék elriasztani a magas sarccal. Tavaly 58 adózótól 9,5 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába.

Idegenforgalmi adóbevétel 2009-ben

Gyula - 71 millió Ft, Békéscsaba - 2,8 millió Ft, Orosháza - 9,5 millió Ft

Forrás: BMH-gyűjtés

<!-- Visszaforgatják az ifát: marketingre költik a turisták adóját Több mint százmillió forint a bevétele a megyei településeknek az idegenforgalmi adóból. A tortából a legnagyobb szeletet Gyula kapja, hiszen itt éjszakázik a legtöbb látogató, de Orosháza-Gyopárosfürdőn is szép számmal fordulnak meg érdeklődők. BMH Idegenforgalmi adóbevétel 2009-ben Gyula - 71 millió Ft, Békéscsaba - 2,8 millió Ft, Orosháza - 9,5 millió Ft

Forrás: BMH-gyűjtés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!