Gazdaság

2010.08.05. 10:25

Korszerűsítették az állattartó telepeket Medgyesegyházán

Csaknem négyszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a medgyesegyházi Haladás Plusz Kft. A szarvasmarha- és sertéstelepet üzemeltető cég 222 millió 828 ezer forint támogatást nyert az EMVA (Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap) pályázatán.

BEOL

— A két állattartó telepünk környezetvédelmi és technológiai korszerűsítésére pályáztunk — jelentette be a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Machnicz Endre, a kft. ügyvezetője. A cég a fejlesztések révén eleget tett a környezetvédelmi és állatjóléti rendelet előírásainak. A technológiai korszerűsítés hatékonyabb termelést eredményezett.

— A fejlesztési tervünk 455 millió forintos beruházásról szólt. A gazdasági válság azonban közbeszólt. Elmaradt az 5x130 férőhelyes hizlalda megépítése. Így a kivitelezés teljesítési értéke 398 millió 563 ezer forint volt — folytatta az ügyvezető.

A Haladás Plusz Kft. a sertéstelepen korszerűsítette a vemhesítőt. Ennek eredményeként ugrásszerűen megnőtt a vemhes kocák száma. Ugyanez jellemző a fiaztató működésével kapcsolatban is — hangzott el a sajtótájékoztatón. Almonként átlagosan egy malaccal többet nevelnek fel. A süldőnevelde és a hizlaldák átalakításával hatékonyabbá vált a takarmány-felhasználás, nőtt az egy napra eső testtömeg-gyarapodás. A híg- és szervestrágya-tároló, valamint az ólak trágyagyűjtő rendszerének „lagúnássá” alakításával csökkent a hígtrágya mennyisége. Az ólakban felszerelt etetési, itatási berendezések és az új szellőzési technika állatjóléti szempontokat szolgál.

Machnicz Endre elmondta, szarvasmarhatelepükön környezetvédelmi beruházást hajtottak végre. Híg- és szervestrágya-tárolót és trágyalé-elvezető rendszert építettek. Bővítették a silótárolót. A cég a pályázati forráshoz szükséges önerőt saját forrásból és banki kölcsönből fedezte. Az ügyvezető kiemelte, az EMVA-pályázatok utófinanszírozásúak. S mivel a cég saját forrásból nem tudta megelőlegezni a beruházási költségeket, ezért a támogatási összeget számlavezető bankjuk hitelezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!