Gazdaság

2010.08.15. 11:52

Kevesebb lakás, viszont több nyaraló épül, mint tavaly

A legtöbben nem mernek belevágni vagy anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy új lakást alakítsanak ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Békés megyében tavaly az első félévben 102 új ingatlan építésére adtak ki engedélyt, míg idén júniusig csak 44-re.

F. G. K.

A csökkenésben részben a szakértők megítélése is szerepet játszott, ugyanis nőtt azon tervek száma, amelyet a hivatalok elutasítottak. Tavaly az első hat hónapban 106, idén ugyanebben az időszakban 120 eset volt a megyében. A régióban máshol nem jellemző ilyen, több mint tízszázalékos emelkedés.

A beruházások száma 2004 óta esik hazánkban. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 első felében még inkább gyorsul a csökkenés, hiszen az első negyedévben országosan 30, a másodikban 50 százalékos a zuhanás. A használatba vett lakások száma — szemben a 2008 és 2009 közötti növekedéssel — az első negyedévben 26, a másodikban 41 százalékkal csökkent.

2010 első hat hónapjában hozzávetőlegesen annyi lakást vettek használatba, mint a 2000-es évek elején, az építési konjunktúra élénkülése előtt. A válságot tehát már nem csupán a kedvetlenség jelzi, hanem az is, hogy lassabban készülnek el az új otthonok, hiszen egy lakóépületre az alapozástól a beköltözésig átlagosan 2 év, az okmány kiadásától a használatba vételig pedig átlagosan 2,7 esztendő telik el. A legnagyobb lakásépítő a főváros.

Míg lakások nem épülnek, a nyaralók száma azonban megszaporodott, ugyanis kétszer annyi új üdülőt vettek használatba idén, mint 2009 első félévében. Az új hétvégi házak átlagosan 77 négyzetméteresek. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a lakosság a lakásuk mellett még egy házat szeretne fenntartani és fizetni a rá felvett hitelt. Inkább az a jellemző, hogy egyre többen kiköltöznek a városokból és helyette üdülőövezetben építkeznek, abban bízva, hogy ott olcsóbbak a telkek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!