Gazdaság

2010.08.25. 14:48

Kevesebb halat eszünk mostanában

Az utóbbi hónapokban Magyarországon jelentősen visszaesett a hal iránti kereslet és kevesebben váltanak horgászengedélyt is.

L. J.

— A gyomaendrődi Körösi Halértékesítő Halfeldolgozó Szövetkezethez ebben az évben mintegy 20—30 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett, mint az előző évek első nyolc hónapjában — tudtuk meg dr. Csoma Antaltól, a szövetkezet vezetőségi tagjától (aki egyben a Körösi Halász Szövetkezet elnöke is).

— A legnagyobb mértékben a félkész termékek (halszelet, halfilé, tisztított haltermékek) iránti kereslet csökkent, a halászlésűrítményeknél ez kevésbé tapasztalható. Az, hogy július-augusztusban kínálati, nem pedig keresleti piac legyen, korábban még nem fordult elő.
A vártnál nagyobb keresletcsökkenés a halászati szakembereket, halfeldolgozó üzemeket is meglepte. Dr. Csoma Antal szerint a visszaesés oka a fizetőképes kereslet csökkenésében keresendő, s mivel a hal Magyarországon nem elsődleges élelmezési cikk, így többek között ezen is spórolnak az emberek.

— A termékskála szélesítésével, szebb, vonzóbb csomagolással próbáljuk vásárlásra ösztönözni a vevőket. Bízunk abban, hogy a mostani nehéz időszak után, a karácsony előtti hetekben-hónapokban ismét fellendül a forgalom, de valószínűleg nyereséggel nemigen számolhatunk az idén — hangsúlyozta dr. Csoma Antal.

Hozzátette, horgászengedélyt is mintegy 20 százalékkal kevesebben váltanak az országban. Azoknál a horgásztavaknál, ahol a kifogott halat ki kell fizetni, sokan csak egy-két halat vesznek meg, a harmadikért már be sem dobják a horgászbotot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!