Gazdaság

2010.08.24. 18:17

Hol tart a vízminőség-javító program?

A Dél-alföldi ivóvízminőség-javító program közegészségügyi indokoltságának, továbbá az előkészítő szakaszban elvégzett munkák bemutatására tartott fórumot a program megvalósítására létrejött konzorcium kedden Békéscsabán, a Békés Megyei Vízművek Zrt.-nél.

Cs. R.

Ennek előzménye, hogy 42 település „Közép-békési Térség Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás” néven projekttársulást hozott létre, hogy együtt induljanak az ivóvízminőség-javító program megvalósítására kiírt KEOP. 1.3.0 pályázaton.

A programban való részvételt a társult települések esetében az indokolta, hogy egyes kémiai anyagok jelenléte a szolgáltatott ivóvízben meghaladja az európai uniós és az ezzel összhangban megállapított magyar határértékeket, mely súlyos egészségkárosodások kockázatát jelentheti a fogyasztókra.

A társulásban részt vevő települések vízszolgáltatója, a Békés Megyei Vízművek Zrt. aktív szerepet vállal a pályázat előkészítésében, az optimális műszaki és gazdasági megoldás kialakításában. A beruházások összegének 70—85 százalékát az Európai Unió és a magyar kormány nyújtotta támogatásból fedezik, a fennmaradó összeg a települések által biztosított önrész.

Békés megyében az ivóvízprogram végrehajtására összesen 5 projekttársulás alakult 66 település részvételével, a dél-alföldi régióban pedig 19 társulásban 226 település fogott össze az ivóvízminőség-problémák megoldására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!