Gazdaság

2010.08.15. 11:54

A legtöbb bejárónő továbbra is marad a feketénél

Napi ezer forintért legálissá lehet majd tenni a takarítónő, a kertész vagy éppen a gyermekvigyázó foglalkoztatását. A legtöbben maradnának a feketemunkánál. Ön alkalmaz takarítót, vagy kertészt?

F. G. K.

A takarítónő, a kertész vagy a bébiszitter alkalmazása mindig kényes téma. A munkaadó nem beszél, örül, ha egy rosszindulatú szomszéd nem jelenti fel, mert feketén dolgoztat. A foglalkoztatott is hallgat, mert nem szeretné az adóhatóság figyelmét felhívni a jövedelemre.

— Jó takarítónőt ismerősök útján lehet találni — mondta egy középkorú nő, akinek majdnem húsz éve van kisegítője hetente kétszer. — Volt, aki megdézsmálta az italkészletet, más pletykált rólunk, de olyan is akadt, aki direkt húzta az időt, hogy többet fizessek. Akit beengedünk és magára hagyunk az otthonunkban, mindent tud rólunk, van kulcsa a lakáshoz, esetleg ismeri a riasztó kódját is. A mostani takarítónőm már-már családtagnak számít, nyolc éve jár hozzánk. Óránként hatszáz forintot fizetek neki. Nekem jobban megéri, ha a porszívózással, suvickolással töltött idő helyett dolgozok.

— Ötszáz—ezer forintért vállalok munkát, attól függően, mennyi a feladat — mondta egy harmincas éveiben járó alkalmazott. — Egy kisgyermekes családban például rengeteg a pakolnivaló. A szülők semmit nem csinálnak: nem mosnak fel, nem törlik át a tűzhelyet, ha főznek, nem öblítik le a mosdókagylót. Ha egy hétig koszos, egy hétig nézik. Mivel mosok, vasalok és medencét is takarítok, egy ezrest kérek óránként. De járok egy olyan, egyedülálló nőhöz is, aki naponta 12—14 órát dolgozik, csak aludni jár haza, így nincs piszok. Tőle fixen 2000 forintot kapok alkalmanként az ötven négyzetméter rendben tartásáért. Havonta nettó 80—100 ezer forintot keresek. Budapesten 1000—2500 forint az óradíj. Nem érzem megalázónak a munkát annak ellenére sem, hogy diplomám van. Tanárként nem tudtam elhelyezkedni, és a munkanélküli segély is jár még.

Ugyancsak bizalmi állás a bébiszitteré. Egy egyetemista lány óránként 800 forintot kér azért, hogy három gyerekre vigyáz.
— A legkisebb kétéves, a legnagyobbik hét. Alkalmanként van rám szükség, ha a szülők például színházba, moziba mennek — mondta Angéla. — Eszem ágában sincs bejelentetni magamat. Inkább adják ide azt az ezer forintot, amit fizetnének utánam. 
Angéla barátja kertészkedést vállal. Mint mondta, a fiatalembert általában egyedülálló vagy megözvegyült idősebb nők keresik.

— A filmekben a kertészt sokszor megkörnyékezik az unatkozó háziasszonyok. Ilyenről szó nincs, általában otthon sincsenek, amikor Gábor dolgozik — mondta Angéla. — Füvet kell nyírnia, fát metszeni, gazolni, de van, ahol a kutyát is megsétáltatja. Az órabére 800—1000 forint.

Naponta ezer forintot fizetne majd a munkaadó

Ha alkalmi munkavállalónak jelentjük be a takarítónőt, kertészt vagy bébiszittert, napi ezer forintot kell majd befizetnie a munkaadónak, ha kihirdetik a lex takarítónő néven elhíresült törvényt. Az egyszerűsített módon foglalkoztatott nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. A napi ezer forintos köztehernél 2740 forint a nyugellátás alapja.

Ha alkalmi munkavállalónak jelentjük be a takarítónőt, kertészt vagy bébiszittert, napi ezer forintot kell majd befizetnie a munkaadónak, ha kihirdetik a lex takarítónő néven elhíresült törvényt. Az egyszerűsített módon foglalkoztatott nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. A napi ezer forintos köztehernél 2740 forint a nyugellátás alapja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!