Gazdaság

2010.06.21. 15:41

Halászati tilalom a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön

Ma déli 12.00 órától halászati és Horgászati tilalmat rendelt el a Hortobágy-Berettyó Békés megyei szakaszára és a Hármas-Körösre a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

l. j.

Szabó Istvántól, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatójától megtudtuk, hogy a tilalmat mindaddig fenntartják, amíg a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által elrendelt III. fokú vízminőségvédelmi készültség érvényben van.

A halászati és horgászati tilalom célja egyrészt a megmaradt halállomány védelme, másrészt élelmiszerbiztonsági okok is indokolják azt. Szabó István hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a halállományban további pusztulás nem lesz.

Kis Sándortól, a gyomaendrődi Körösi Halász Szövetkezet halászati vezetőjétől megtudtuk, hogy a Hortobágy-Berettyó Békés megyei szakaszán már befejezték a haltetemek gyűjtését, összesen 19 mázsát szedtek össze, majd az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. szakemberei elszállították Gyomaendrődről Hódmezővásárhelyre.

A Hármas-Körösnek a Körösi Halász Szövetkezethez tartozó szakaszáról (gyomai közúttól a Szarvas melletti Aranyosi-holtágig) hétfőn reggel jeleztek először kisebb mértékű pusztulást. A tetemeket tegnap begyűjtötték. A szövetkezet halászai a Hortobágy-Berettyón június 9. óta nem fogtak ki élő halakat értékesítési céllal. A Hármas-Körös hozzájuk tartozó szakaszán az első tetemek észlelésekor befejezték a halászást.

A szennyezési hullám elérte a Hármas-Körösnek a Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége (KHESZ) kezelésében lévő Szarvas—Békésszentandrás közötti szakaszát is. 

— A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által közölt vizsgálati eredmények szerint a víz reaktív foszfortartalma hatszorosa az optimális értéknek, a naponta mért oxigéntartalma kritikusan alacsony — hangsúlyozta Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője. — A természetes szaporulat kifejezetten jó volt az idén, de a mostani szennyezés akár évekre visszavetheti a halállományt, súlyos mértékű a vízi élőlények pusztulása.

Nemes Attila szólt arról is, hogy folyamatosan felügyelik a kezelésükben álló folyószakaszt, vasárnap pedig a problémás helyeken többféle módszerrel, például szivattyús vízsugárral is próbálták emelni a víz oldott oxigéntartalmát. A szennyezés miatt elhullott haltetemek eltávolítását folyamatosan végzik. A bel- és csurgalékvizekből származó szervesanyag-terheltség miatt a kezelésükben lévő holtágakon is napról napra romlik a vízminőség, így itt is figyelemmel kísérik az eseményeket.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Hármas-Körös gyomai szakaszán lényegesen jobb a vízminőség, mint Szarvas és Békésszentandrás térségében. A problémában érintett három környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Debrecen, Szolnok, Gyula) változatlanul összehangolt intézkedésekkel végzi a kárelhárítást.

A Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vízvizsgálati eredményei alapján megállapították, hogy a halpusztulásnak nem pontszerű szennyezés az oka. Ez a megállapítás tehát cáfolja azokat a feltételezéseket, melyek szerint a Hortobágy folyó mentén valamelyik település szennyvíztelepén havária történhetett, és szennyvíz ömlött a folyóba. Az ok minden valószínűség szerint a kedvezőtlen időjárási és környezeti tényezők egybeesésében (belvíz, rendkívüli meleg, növények bomlása a vízzel elöntött területeken) keresendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!