Gazdaság

2010.05.25. 14:47

Oltsa tökre - dinnyekárok Dél-Békésben

Jelentős károkat szenvedtek el a dél-békési dinnyetermesztők a hideg és esős időjárás miatt. A szakemberek szerint technológiaváltásra van szükség.

K. E.

Különösen azok, akik hagyományos és nem tökre oltott dinnyepalántákat ültettek ki. Akadnak gazdálkodók, akik palántáinak 70—80 százaléka odalett. Egyes becslések szerint ők hektáronként 7—800 ezer forintos kárt könyvelhetnek el. A biztosító esőkárra nem fizet. A kipusztult palánták helyére többen magot vetnek — így próbálják enyhíteni a kárt —, ami vagy bejön vagy nem.

— Korábban én is tökre oltott dinnyét termesztettem — mondta Juhász György medgyesegyházi termelő —, de a hazai piacon nem nyerte el a fogyasztók ízlését, ezért visszatértem a hagyományos palántákhoz.

A visszatérés nem járt eredménnyel. A tartós éjszakai és nappali hideg, valamint a rengeteg eső következtében megfázott a növények gyökere. Gyakorlatilag minden második palántája elpusztult.

— Egyre több dinnyés keresi fel az önkormányzatot, jelzik a kárukat. A szerencsésebbek kára csak 20—30 százalékos, de beszámoltak 80—90 százalékos palántapusztulásról is, ez már katasztrofális. A gazdák a permetezés és a szedés kivételével jószerével már minden költséget „beleöltek” a dinnyébe — mondta dr. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere.

Simonka Györgytől, a Magyar Dinnyeszövetség elnökétől, országgyűlési képviselőtől úgy tudjuk, a hazai dinnyések közül Békésben alkalmazzák legnagyobb arányban a tökre oltott dinnyepalántát, itt ez a fajta a meghatározó.

— A baj főként a hagyományos dinnyét termelőket érte. Magam is a hagyományos palánta híve voltam, de az elmúlt évek bebizonyították, hogy a tökre oltott növény tűrőképessége nagyobb.

Az elnök hangsúlyozta, a kár enyhítése érdekében az elpusztult palánták helyére javasolja a magültetést. Ez a dinnye később érik, augusztus közepére, de eladható lesz. Simonka György arról is beszélt, idén kevesebb görögdinnye terem, de elegendő lesz a belföldi és exportpiac igényeinek kielégítéséhez.

Ezen a nyáron — a szakemberek szerint —, az elmúlt hetek időjárása miatt, a szokásosnál mintegy három héttel később ehetünk hazai dinnyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!