Gazdaság

2010.05.21. 14:28

Állatvédőket is invitálnak az orosházi libamájfesztiválra

Habár az elmúlt években komoly támadások érték a magyar libamájágazatot, a szektort azonban nem sikerült tönkretenni. 1800 tonnás éves termelésével, 8 milliárd forint árbevételt produkálva Magyarország még mindig világelső a libamájtermelésben.

cs. i.

Nemzeti ügy a libamáj - ez derült ki a második libamájfesztivál és konferencia pénteki sajtótájékoztatóján. Orosháza idén a libamájtermelés felvirágoztatását tűzte ki céljául, ezért is támogatja a júniusi, szezonnyitó fesztivál megrendezését 16 millió forinttal.

A Magyarország egyik védjegyének számító libamáj nemcsak azért nemzeti ügy, mert 10-12 ezer ember megélhetése múlik az ágazaton, hanem mert egy hozzávetőlegesen 20 milliárd forintot termelő iparág is.

Ezért kulcsfontosságú a rendezvény első napján tartandó szakmai konferencia, amely keretein belül a szektor legfontosabb tisztségviselői vitatják meg az aktuális problémákat, kérdéseket. Habár az elmúlt években komoly támadások érték a magyar libamájágazatot, a szektort azonban nem sikerült tönkretenni. 1800 tonnás éves termelésével, 8 milliárd forint árbevételt produkálva Magyarország még mindig világelső a libamájtermelésben.

— Orosháza tavaly egy széles körű összefogással indította útjára hagyományteremtő szándékkal ezt az ingyenes rendezvényt, hiszen mindannyian érezhettük ennek az ágazatnak hanyatlását. Akkor a cél az volt, hogy egy erős összefogással elkerüljük a szektor összeomlását. Ez sikerült. Idén a cél, hogy erősítsük ezt a hungarikumot, és ne hagyjuk, hogy tönkre tegyék – mondta el az eseményen Molnár Béla alpolgármester.

Dr. Dancsó József alpolgármester a fesztivál fontosságát hangsúlyozta:
— A libamáj nemzeti ügy, mert ma Magyarországon hozzávetőlegesen 3500 család megélhetését biztosítja az ágazat. Orosháza a libamáj fellegvára, ezt ezzel a fesztivállal is jelezni szeretnénk — mondta és bejelentette, az állatvédőket is szeretnék itt látni, őket is invitálják a fesztiválra.

A sajtótájékoztató után Gyulay Zsolt olimpikon megkeresztelte a libaolimpia két főszereplőjét, egy fehér és egy szürke libát, akik nevét korábban az orosházi lakosok egy online szavazáson választották ki.

cs. i. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!