Gazdaság

2010.03.23. 19:18

Vége a kilakoltatási moratóriumnak - békési családok is veszélyben

Önkormányzati bérlakásokba menekülnének az elúszott megyei lakáshitelesek. Szűk egy hónap múlva, április közepén pedig lejár a kilakoltatási moratórium, így sok otthon kerülhet veszélybe Békésben is.

Békés Megyei Hírlap

Továbbra is zűrzavaros és rendezetlen a lakáshitelesek helyzete. A törlesztőrészletüket fizetni nem tudó emberek egy része az önkormányzatoknak ajánlaná fel az otthonát megvételre, ám a települések többsége pénz hiányában ezzel az eséllyel nem tud élni.

Mások kényszerből önkormányzati bérlakásokba menekülnének a tartozásaik elől, de a városokban, községekben nincs elegendő ilyen ingatlan, és sok helyen a bérlők még a rezsijüket sem tudják fizetni. Eközben újabb csapásként közeleg a kilakoltatási moratórium vége, így — egyes vélemények szerint — tízezrek, a megyében százak veszíthetik el otthonaikat. A szakértők úgy vélik, az érintettek leginkább abban bízhatnak, hogy pang a lakáspiac.

Nem jó hír az sem, hogy a fizetni tudó devizahitelesek sem dőlhetnek hátra. Hiába ugyanis az erős forint, a svájci frank remeklése következtében számos háztartás törlesztőrészlete emelkedik, emelkedhet. A megye településein ezalatt komoly fejtörést okoz, miként segítsék a nehéz helyzetbe került embereket.

Csak Mezőkovácsházán az elmúlt hónapokban legalább három család kért önkormányzati lakást, mert otthonából mennie kellett. Ilyen korábban nem fordult elő a dél-békési városban — tudtuk meg Bakos István polgármestertől. Volt, akit bérlakásban, mást szükséglakásban helyeztek el.

— Arra is akadt példa, hogy bejött a tulajdonos és felkínálta az önkormányzatnak a lakását. Hogy vegyük meg? Örülünk, ha valahogy kihúzzuk az évet, nemhogy vásároljunk! Ráadásul a bérlakásainktól is szabadulnánk. Sokan nem tudnak fizetni, sem bérleti díjat, sem pedig a közüzemi számlákat. A szolgáltatók nem egy esetben kikapcsolták a gázt, a villanyt, amit a bérlő kiköltözése után kénytelen a város visszaköttetni, ha újból ki akarjuk adni. Bakos István hangsúlyozta, a lakáshitelesek egyre nagyobb bajban vannak.

— Az állam sokmilliárd forintért konszolidálta a bankokat. A pénzintézetek a lakosságot is lenyúlják az egyoldalúan módosított szerződésekkel. Várható, hogy a jövőben egyre többen kérik majd az önkormányzat segítségét a lakhatásuk megoldása érdekében.

Dévaványán egy háromgyermekes családot fenyeget a kilakoltatás. A házaspár korábban devizában vett fel lakáshitelt, de nem tudják törleszteni a részleteket. Szorult helyzetükben az önkormányzattól kértek segítséget, azaz felajánlották megvételre családi házukat, melyben aztán bérlőként lakhatnának majd tovább. A város képviselő-testülete csütörtökön dönt arról, hogy megvásárolják-e a 2,2 millióra felértékelt ingatlant — tudtuk meg Pap Tibor polgármestertől.

Mint mondta, a bank még mindig nem tájékoztatta őket arról, milyen feltételekkel nyújt hitelt az önkormányzatnak az elővásárlási jog érvényesítéséhez.

Hasonló kérés kerülhet hamarosan a körösladányi képviselő-testület elé is. Dr. Pelcsinszki Boleszláv polgármester lapunknak elmondta, hogy az emberek egy része már a közüzemi díját sem képes fizetni, nemhogy a törlesztőrészletét.

— Valószínűleg a következő testületi ülésen nekünk is határoznunk kell egy nekünk felajánlott lakásról. Nem lesz könnyű döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!