Gazdaság

2010.03.09. 18:01

Tizenöt szélerőműre pályáznak Békésben

A Magyar Energia Hivatal szélerőmű-kapacitás létesítésére írt ki pályázatot. Békés megyében optimális esetben akár 15 turbina is létesülhet. Házi szélerőművek már forognak megyénkben.

BEOL

A Magyar Energia Hivatal 410 megawatt szélerőmű-kapacitásra írt ki pályázatot, amire hatvannyolcan pályáztak, összesen 1117,75 megawattra. A 410 megawattból 280-at az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ellátási területén hirdettek meg. A fennmaradó 130 megawattot pedig az ország többi részén lehet majd megépíteni.

— Most, vagy soha! — mondta Papp Csaba, a SZKYWIND-, a MEGGYES-WIND- és a MIZSE WIND Kft. ügyvezető igazgatója. — Mindhárom cég nyíregyházi, egy érdekeltségi körbe tartozik. Gyulán egy, Medgyesegyházán két, egyenként 1,5 megawattos szélerőmű építését tervezzük, amelyekkel áramot állítanánk elő.

A turbinákat a települések külterületén építenék meg. A rotormagasság 100 méter lenne, ott a legoptimálisabb a szélerősség. A szélerőművek létesítésére alkalmas területeket szakemberek választották ki, 20—25 év mérési adatai alapján.

— Cégünk 2005 óta próbálkozik az utolsó engedély megszerzésével — folytatta Papp Csaba. — Korábban még pályázatot sem írtak ki. Már minden megvan, kizárólag a Magyar Energia Hivatal „pecsétje” hiányzik. Ilyen közel még sohasem álltunk a megvalósításhoz — mondta az ügyvezető. Papp Csabától megtudtuk, egy-egy turbina 700 millió és egymilliárd forint közötti összegbe kerül. A nyíregyházi cégnek mindhárom szélerőmű megépítésére rendelkezésére áll a forrás. A beruházások körülbelül tíz év alatt térülnének meg.

Tizenkét szélerőműre adott be pályázatot a békési Szélerőmű Park Kft. — tudtuk meg Markó Józseftől, a cég vezetőjétől. Az előrejelzések szerint szakmai anyagukat egy hónapon belül bírálják majd el a döntéshozók, a folyamat azonban ezzel még korántsem ér véget, a nyerteseknek még több ártárgyalást is le kell folytatniuk. Markó József kérdésünkre kitért arra is, a már említett tizenkettő mellett később még másik tizenhat erőmű felépítését tervezik.

A Békés és Murony közötti terület egyébként egy szélcsatornában fekszik, ahol a légmozgás hatékonyan tudná működtetni az építményeket. Amennyiben pályázatukat kedvezően bírálják el a döntéshozók, előreláthatólag jövő májusban kezdődhet el a konkrét beruházás, addig még több előkészítő munkát is meg kell valósítaniuk a településrészen.
A tótkomlósi Szuszekár János már megépítette a saját, házi szélturbináját, ami kiállta az idők próbáját.

— A hálózati áram kiváltása motivált anyagi és környezetvédelmi megfontolásból. Sok éve kezdtem ezzel a témával foglalkozni, majd beszerezve minden engedélyt, felállítottam családi házunk udvarán a szélturbinát, mely egy kilowatt/óra teljesítményre képes és sziget üzemmódban dolgozik. Azóta kifejlesztettem a gyárinál jóval hatékonyabb töltésvezérlőt is a szélerőműhöz — mesélt a részletekről Szuszekár János. A megtermelt energiát kizárólag házon belül használják, a többletenergiát a szélcsendes időkre akkumulátorokban tárolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!