Gazdaság

2010.03.23. 16:10

Tavaszi felkészülés négy keréken

Megszaporodnak az autótulajdonosok teendői a tavasz beköszöntével. Különösen azoknak célszerű sorra venni a feladatokat, akik télen is folyamatosan használták járművüket. A hét legfontosabb műveletről Kertész János békéscsabai autószerelő mestert, az Autójavítók Egyesületének területi képviselőjét kérdeztük.

L. E.

— Alapos sótalanító, alsó mosást igényelnek az autók a hosszú, havas, jeges, hideg tél után. Az utak többszöri sózása ugyanis a járművek alvázszerkezetét veszélyezteti. Ezenkívül a gépkocsikat kézi, külső samponos lemosással is óvni kell a károsodástól — hívta fel a figyelmet Kertész János.

A napi átlaghőmérséklet jóval meghaladja a hét Celsius-fokot, így a téli gumikat tanácsos nyárira cserélni. Eközben nem árt a gumik minőségére is odafigyelni, azaz: megfelelnek-e a biztonságos közlekedés feltételeinek.

A karosszéria, a fényezés állapota is megérdemel egy szemrevételezést. Festékjavítóval a kisebb jégkarcolások, kőfelverődések házilag is eltüntethetők. Nem ajánlatos ugyanakkor a futómű, a fékek otthoni ellenőrzése, ez már a szakműhelyek feladata.

A tavaszi felkészítés fontos része az ablaktörlő mechanikai részének, illetve a gumik állapotának ellenőrzése az első és a hátsó szélvédőnél egyaránt. Amikor kifogy a szélvédőmosó folyadék, már nyárival célszerű feltölteni.

Kevésbé fontosnak tűnik (de mégsem az) a szélvédő üvegeket belül is áttörölni. Különösen a dohányosok fordítsanak gondot erre, mert a téli párásodások során a nikotinszennyeződés rátapad az üvegre, mely főleg esti vezetésnél korlátozhatja a kilátást.

A világító berendezések és az irányjelzők ellenőrzése ugyancsak nélkülözhetetlen. A korszerű, xenon fényforrásokkal ellátott járművek átvizsgálását szintén a szakszervizekre érdemes bízni.
A klímaberendezések rendbetétele, tisztítása a tavaszi felkészítés egyik legfontosabb momentuma. Ellenőrizni kell a klímagáztöltetet, a klímakompresszor-meghajtást, az utastérszűrő állapotát, és fertőtleníteni szükséges a klímarendszert.

Mindezekkel nemcsak a biztonságos közlekedés, hanem az egészséges környezet feltételei is megteremthetők a járművezetők és utasok számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!