Gazdaság

2010.03.19. 17:38

Szabad a borvásár, de mégsem teljesen

Akár a háztájiban megtermelt bor fölös adagját is eladhatják ezentúl az emberek a piacokon, illetve a vásárok sátraiban. Idén januártól ugyanis rugalmasabbak lettek a nem jövedéki engedélyes kereskedelmet végzők működési engedélyének feltételei.

Cs. R.

A nem jövedéki engedélyes kereskedő bort, sört, pezsgőt piacon és alkalmi rendezvényen is árusíthat, amennyiben ezt a szándékát a település szerint illetékes vámhatósághoz három munkanappal korábban bejelentette. Az egyéb jogszabályokban meghatározott engedélyekkel kapcsolatban azonban nem tett engedményt a törvényalkotó.

Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség regionális parancsnokságának sajtófelelőse előrebocsátotta, a változással az ellenőrzés szigora semmit nem lazult, a pénzügyőrök idei akcióikban is a jövedéki termékek ellenőrzésére összpontosítanak.

Nem véletlen azonban, hogy nem jelentek meg varázsütésre a borospalackok és hordók a zöldséghalmok mellett vagy a kisasztalokon. Szabály ugyanis, hogy a nem jövedéki engedélyes kereskedők csak előre kipalackozott, kannázott termelői bort kínálhatnak. Ráadásul szabadforgalomba csak olyan jövedéki termék hozható, amelyet előtte az arra jogosult szakhatóság bevizsgált, és engedélyezte annak forgalmazását.

Az áruk címkézése is kötelező, a címkéken pedig a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyek számát is fel kell jegyezni. Pálinkát csak gyárilag kiszerelt zárjeggyel ellátott saját palackban lehet értékesíteni, s csak az arra jogosult vendéglátós mérheti ki, nem fordulhat elő, hogy az ital vegyeskereskedő portékái közt tűnik fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!