Gazdaság

2010.03.31. 19:23

Sárga csekkek feketén fehéren

Egyszerűbb és áttekinthetőbb közüzemi számlákat, fogyasztóbarátabb ügyintézést vár a kormányzat attól az intézkedéscsomagtól, amelyről szerdán tárgyaltak. Akik elúsztak számláik befizetésével, a korábbinál méltányosabb módon törleszthetik adóságukat.

P. G.

Régóta komoly lakossági igény mutatkozik arra, hogy a közüzemi számlák áttekinthetőbbek és könnyebben értelmezhetők legyenek. Korábban több olvasónk is lapunkhoz fordult, mert szerintük a kimutatásokat szinte „kínaiul” fogalmazzák meg, így azon képtelenek eligazodni.

— A mostani kormánydöntés egyebek mellett erre a problémára is megoldást szeretne biztosítani — hangsúlyozta Nagy László Békés megyei szocialista országgyűlési képviselő, aki az ügyet az elsők között vetette fel a parlamentben. Bár a kabinet egészen pontos határozatai egyelőre nem ismertek, az már biztos, hogy jelentős változások várhatóak. Nagy László elmondta, a jelenlegi számlákon valamennyi információ szerepel, ami a fizetendő összeggel kapcsolatos. Mindez bizonyos szempontból hasznos, ám végeredményben egyáltalán nem könnyíti meg az érintettek dolgát. Az újítás bevezetése után azonban egy jóval egyszerűbb dokumentum érkezik majd a fogyasztókhoz, kevesebb adattal és átláthatóbban.

Emellett persze az egészen részletes információkat tartalmazó kivonatok sem tűnnek el, a szolgáltatónak évente egyszer egy ilyen számlát is el kell juttatnia ügyfeleihez. Hogy a rész- és elszámoló számla egészen pontosan milyen adatokat tartalmaz, abba a cégeknek is lesz beleszólásuk, hiszen a rendeletmódosítás lehetőséget ad arra, hogy egyes tételek közléséről — így például a rendszerhasználat díjelemek feltüntetéséről — szabadon döntsön.

Úgy tudjuk, az átállásra mintegy hét hónapot kapnak a cégek. A szolgáltatók egyébként már korábban sem zárkóztak el a változtatástól, de fontosnak tartják, hogy a részleteket megfelelően dolgozzák ki. További újdonságot jelent, hogy a lakossági panaszokra ezentúl 15 napon belül kell választ adniuk a szolgáltatóknak. Korábban ezen a területen is sokan sürgettek egy más, ügyfélbarátabb szemléletmódot.

Méltányosabb részletfizetési lehetőség adósoknak

A rendelkezések szerint a korábbinál mindenképpen méltányosabb részletfizetési kedvezményt kapnak majd azok, akik elúsztak a számláikkal. Például, aki három hónapnál nagyobb összeggel tartozik, az tizenkét hónap alatt törlesztheti adóságát. A változtatás szankciókat helyez kilátásba azzal a céggel szemben, aki a felhalmozott tartozását rendező fogyasztónál negyvennyolc órán belül a saját hibájából nem állítja vissza a szolgáltatást.

A rendelkezések szerint a korábbinál mindenképpen méltányosabb részletfizetési kedvezményt kapnak majd azok, akik elúsztak a számláikkal. Például, aki három hónapnál nagyobb összeggel tartozik, az tizenkét hónap alatt törlesztheti adóságát. A változtatás szankciókat helyez kilátásba azzal a céggel szemben, aki a felhalmozott tartozását rendező fogyasztónál negyvennyolc órán belül a saját hibájából nem állítja vissza a szolgáltatást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!